Ono što je jedinstveno je naš fokus na stvaran život.

Cecilia Larsson, viši direktor u Volvo Cars Centru za bezbjednost, objašnjava kako istraživanje stvarnih nesreća pomaže kompaniji Volvo da razvije bezbjednije automobile.

Naša je vizija da niko neće izgubiti život ili biti teže povrijeđen u novom automobilu Volvo. Dakle, na tome radimo i to nam je cilj. Napravili smo veliki korak sa našim najnovijim automobilom - XC90 - i želimo da nastavimo ka ostvarenju te vizije sa svakim sljedećim automobilom. To postižemo tako što koristimo znanja stečena na osnovu podataka iz stvarnog života, stvarnog svijeta. To je ono što je jedinstveno u našem pristupu.

Imamo podatke još iz 1970-ih. To nam pomaže da razumijemo zašto se sudaramo, kako do njih dolazi i koje su najčešće povrede. Zatim naše automobile razvijamo tako da zadovoljavaju stvarne životne potrebe. Još od 1970. godine imamo tim za istraživanje saobraćajnih nesreća. Tim dežura 24 sata, 7 dana u sedmici kako bi izvršio terensku analizu nesreća u kojima su učestvovali Volvo automobili. Oni razgovaraju sa učesnicima. Ispituju mjesto nesreće. Prave fotografije, pregledaju automobile, a zatim ih donose na dubinsku analizu.

Imamo podatke o više od 43 000 sudara u kojima je učestvovalo oko 70 000 putnika. Prikupljeni podaci nam pomažu da razumijemo koja vrsta sudara predstavlja prioritet. Zatim razvijamo metode testiranja koji bi trebalo da predstavljaju stvarne životne situacije i na osnovu njih razvijamo automobile koji rješavaju uočene probleme.

Sa svakim novim automobilom mi primjenjujemo cjelokupno do tada stečeno znanje i pravimo korak dalje. Znanje spašava živote. Podaci koje sakupljamo pokazuju da se opasnost od povreda smanjuje. A cilj nam je da se posle 2020. godine ne povrijedi više nijedna osoba.