autonomna vožnja

Testiranje u Geteborgu počinje 2017. godine.

Pridružite nam se u razvijanju samovozećih automobila budućnosti.

Drive Me je obiman projekat testiranja autonomne vožnje u okviru kojeg ćemo pravim ljudima omogućiti da voze najmodernije Volvo XC90 automobile na javnim putevima. Početkom 2017. godine počećemo sa traženjem vozača u Geteborgu koji će učestvovati u testiranju - ako želite da učestvujete, prijavite se za vijesti u nastavku.
Stay up to date

Što je autonomna vožnja?

Uvjereni smo da mobilnost treba da bude bezbjednija, održivija i ugodnija. Prema mišljenju Volvo Cars-a, tehnologija treba ljudima da olakša život. Zbog toga mi pristupamo autonomnoj vožnji baveći se u potpunosti ljudima koji će tu funkciju koristiti. Naši budući automobili će moći da voze bez kontrole čovjeka, biće opremljeni senzorima koji će posmatrati okolinu, prilagođavaće se promjenama u saobraćaju.

Vožnja bez nadzora

U autonomnom režimu vožnje bez nadzora kompletnu vožnju obavlja vozilo, jer se sa sigurnošću možete osloniti na tehnologiju koja upravlja, koči i ubrzava. Od putnika u vozilu se ne očekuje da imaju kontrolu nad automobilom.

Vožnja pod nadzorom

Već godinama Volvo automobili posjeduju brojne funkcije za pomoć pri vožnji kao što su održavanje udaljenosti od automobila ispred ili održavanje u saobraćajnoj traci. Međutim, čak i automobili koji imaju funkcije za pomoć pri upravljanju, održavanju udaljenosti i brzine moraju da budu pod stalnim nadzorom vozača.

Zašto autonomni automobili?

Autonomni automobili bez nadzora vozača će napraviti revoluciju u društvu, poboljšati globalnu ekonomiju i promijeniti način na koji upravljamo vašim vremenom. Riječ je o najvećoj promjeni na polju lične mobilnosti još od izuma automobila prije 130 godina, pa mislimo da ima još mnogo toga što možemo očekivati. Volvo Cars vjeruje da će prva autonomna vozila bez nadzora biti na tržištu do 2021. godine. Ono što naš pristup autonomnoj vožnji čini jedinstvenim je to što je naš fokus na ljudima - ne samo na tehnologiji.

Bezbjednije putovanje - za sve

Autonomni Volvo automobili budućnosti će biti još bolji u izbjegavanju potencijalnih sudara od današnjih automobila. Budući da su skoro sve nesreće na putu prouzrokovane ljudskim ponašanjem, putovanje će biti bezbjednije za sve putnike.

Ušteda goriva i udobnija vožnja

S obzirom da će Volvo autonomni automobili budućnosti znati kakvi ih uslovi očekuju na putu, moći će da optimizuju upotrebu motora ili kočnica na taj način smanjujući potrošnju goriva. Izbjegavanjem nepotrebnog kočenja, vaše autonomno vozilo će biti tiše i sa više poštovanja prema životnoj sredini.

Uvijek nađite parking mjesto

U budnoćnosti ćete moći da pustite vaš Volvo da se sam parkira, dok vi obavljate druge stvari. Ovi automobili će moći sami da nađu mjesto za parking i da se parkiraju, pa čak i da vas prethodno ostave tamo gde želite da izađete.

Odmarajte se u automobilu

Najdosadniji djelovi puta do posla i duga putovanja neće više zahtjevati vašu stalnu pažnju. Zahvaljujući tehnologiji autonomne vožnje svuda ćete uvijek stizati odmorni.

Niže premije osiguranja

Premije osiguranja za automobile bez vozača bi mogle biti mnogo niže u budućnosti. Razmislite: senzori koji omogućavaju autonomnu tehnologiju se ne umaraju i na opada im pažnja, što će značajno umanjiti šansu da dođe do skupog sudara.

Ponovo prisvojite svoje vrijeme

U samovozećem Volvu budućnosti moći ćete sami da odlučite kako ćete da provodite vrijeme na putu od/do posla. Moći ćete da čitate knjigu, pripremate se za sastanak, gledate film ili čak da naučite nešto novo. Budući da prosječno putovanje do posla traje oko 50 minuta, ovo će imati veliki uticaj na naše živote.

Kako smo došli dovde

Volvo Cars je trenutno vodeća kompanija u oblasti autonomne tehnologije. Istražite tehničke inovacije i istraživanja koja nam omogućavaju da sa takvim samopouzdanjem govorimo o budućnosti samovozećih automobila.
Previous:

Next:

Saznajte prvi

Pratite vijesti o autonomnoj vožnji na našim društvenim mrežama

test