12:30 AM | April 5 2016

Novi zakoni za ostvarivanje sna o samovozećim automobilima

Objavljivanjem novih zakona koji daju zeleno svijetlo revolucionarnom Drive Me testiranju u stvarnom svijetu, kompanija Volvo Cars se približila ostvarenju sna o samovozećim automobilima koji putovanja čine bezbjednijim i jednostavnijim.

Predloženi zakon će početi da se primjenjuje od 1. maja 2017. godine. Zakonom se omogućava Volvou da pokrene Drive Me testiranje sa prvom grupom automobila i stvarnim kupcima za volanom tokom 2017. godine. I u testiranju koje će se završiti 2019. godine učestvovaće više od 100 vozila koja će postepeno napedovati sve do nivoa samovozećih automobila kojima nije potreban nadzor.

Trenutno važeći zakoni u Švedskoj dozvoljavaju Volvo Cars-u da obavlja ograničena testiranja prototipa autonomnih vozila na javnim putevima. Predloženi novi zakoni će omogućiti testiranje velikog broja vozila sa običnim vozačima, kako bi se obezbijedilo da samovozeći automobili pruže maksimalne pogodnosti i pojedincima i društvu u cjelini.

Anders Eugensson, direktor Sektora državnih poslova u Volvo Cars-u, rekao je sljedeće: "Prototipi vozila se mogu testirati pomoću inženjera po specijalnim ugovorima, ali u Drive Me testiranju će pored Volvo inženjera učestvovati i obični kupci.

"Veoma smo zadovoljni zbog inicijative Vlade koja je omogućila testiranje u Švedskoj." "To je korak bliže ka razvoju potpuno autonomnog automobila za tržište koji će unaprijediti bezbjednost u saobraćaju i vratiti ljudima vrijeme.

"Na Drive Me projektu blisko sarađujemo sa akademskim institucijama, privatnim i javnim sektorom, a sve kako bi autonomna vožnja postala stvarnost. Sarađujemo veoma blisko, diskutujemo o problemima, pogodnostima i zakonskim pitanjima. Ovo će promijeniti društvo."

Prema predloženom propisu, švedska agencija za saobraćaj bi nadzirala testiranje samovozećih vozila, izdavala dozvole organizacijama ovlašćenim za testiranje koje bi morale da zadovoljavaju veoma stroge propise.

Značajno je i da zakonska odgovornost ne bi bila na vozaču, već na test organizacijama, u slučaju da dođe do udesa dok je vozilo u režimu potpuno autonomne vožnje.

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva