12:30 AM | July 14 2016

PIlot Assist stavlja Volvo "na čelo industrije"

Pilot Assist - Volvo Cars tehnologija polu-autonomne vožnje koja omogućava da putovanje bude opuštenije puštajući automobil da vam pomogne - naišao je na glasno odobravanje automobilske štampe nakon što su ga isprobali u novim modelima Volvo S90 i V90.

Auto Express kaže da je Pilot Assist "jedan korak bliže autonomnoj vožnji - koji dokazuje da je Volvo na čelu industrije kada je riječ o ovim sistemima". U časopisu The Thrillist, Aaron Miller je nazvao S90 "izuzetno impresivnim i značajnim automobilom" - između ostalog i zato što je "prvi automobil koji poseduje tehnologiju autonomnog upravljanja u gradu i na otvorenom putu kao standardnu opremu".

Cnet i Autocar izneli su slične pohvale na račun Volvoa za opremanje modela S90 i V90 sa polu-autonomnom tehnologijom kao standardnom opremom. "Prilično super stvarčica, koja može da se nadogradi, saglasan je i Chip Chick "a činjenica da je to dio standardne opreme veliki je plus za Volvo."

Volvo automobili su dizajnirani tako da vozač uvijek zna kada ima kontrolu (a, u budućnosti, kada nema) - Pilot Assist pomaže vozaču, ali ga ne zamjenjuje. Volvo Cars smatra da je ovo izuzetno bitno, jer bi bilo kakva zabuna po tom pitanju predstavljala bezbjednosni rizik. Lični pristup je ono što Top Gear naglašava u svom opisu modela V90.

"Volvo dosta vodi računa da se ne reklamira kao samovozeći automobil", kaže Paul Horrel iz Top Gear-a. "Ovo su pomoćne funkcije. Morate da držite ruke na volanu, pogled na putu i da budete koncentrisani.

"Volvo smatra da trenutak kada automatski sistemi prepuštaju kontrolu svakako predstavlja stresnu situaciju. Ako je u tom kritičnom trenutku vozač, metaforički rečeno, odsutan, onda pri prebacivanju kontrole sa mašine na čovjeka može nastati prava zbrka. Zbog toga Volvo nastavlja da radi na autonomnoj vožnji ali će dozvoliti čovjeku da se potpuno isključi iz vožnje tek kada automobili budu stvarno mogli samostalno da voze na značajnom dijelu puta i kada vozač bude dobijao dovoljno upozorenja da treba da preuzme kontrolu."

Časopis The Thrillist se slaže: "Volvo je veoma jasan kada kaže da apsolutno ne želi da se oslanjate na ovaj sistem. Sistem postoji da bi vam pružio podršku i smanjio fizičku napetost i stres svakodnevne vožnje do posla.

"Volvo (tehnologija) je zasnovana na višedecenijskom stavu da je bezbjednost na prvom mjestu. Razlika je u filozofiji ali se ispoljava putem upozorenja i eventualnog gašenja, ako ne držite ruke na volanu.

Slično tome, Cnet piše: "Volvo mi je naglasio da sistem služi da pomogne vozaču a ne da ga zamijeni, što znači da mu je potrebna koncentrisana osoba za volanom. Zbog toga se i zove Pilot Assist. Pokušajte da ne držite ruke na volanu i ubrzo S90 otkriva da ne dobija nikakve komande i upozorava vas da vratite ruke na volan. Ovo je Volvov sljedeći korak ka autonomnoj vožnji ali prava autonomija je i dalje daleko.

Volvo Cars je siguran da će vam sa sistemom Pilot Assist putovanje do sljedećeg odredišta biti bezbjedno i udobno.

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva