12:30 AM | May 12 2016

Volvo se priključio koaliciji koja promoviše bezbjednije samovozeće automobile

Volvo Cars se udružio sa nekim od najinovativnijih kompanija na svijetu kako bi se što prije predstavili samovozeći automobili koji imaju potencijal da drastično unaprijede bezbjednost na putu.

Koalicija za bezbjednije ulice uz autonomnu vožnju je grupa koju su osnovale kompanije Volvo Cars, Ford, Google, Uber i Lyft. Koalicija ima za cilj da pomogne ostvarivanje bezbjednosnih i društvenih pogodnosti koje nude autonomna vozila u SAD-u. Sarađivaće sa građanskim organizacijama, opštinama i preduzećima na ostvarivanju vizije o autonomnim vozilima na američkim ulicama i putevima.

David Strickland, direktor Nacionalne uprave za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA) - državne agencije u SAD-u koja je odgovorna za bezbjednost na putevima - biće savjetnik i portparol Koalicije od 2010-2014. Kao direktor NHTSA, Strickland je objavio prvu politiku o autonomnim vozilima i pokrenuo kampanje protiv vožnje u nepodesnom stanju i neoprezne vožnje.

G. Strickland je rekao sljedeće: "Zahvaljujući tehnologiji autonomnih vozila američki putevi će biti bezbjedniji i sa manjim gužvama. Za ovu inovaciju bilo bi najbolje da bude regulisana jednim jasnim kompletom federalnih standarda, a Koalicija će raditi sa kreatorima politika na pronalaženju pravih rješenja radi lakšeg stavljanja autonomnih vozila u upotrebu.

Unaprijeđivanje bezbjednosti na putevima u SAD-u je jedan od ključnih ciljeva Koalicije. Tokom 2015. godine na putevima u SAD-u poginulo je 33 000 ljudi, a prema podacima NHTSA oko 94% saobraćajnih nesreća bile su posljedica ljudske greške.

Koalicija tvrdi da će tehnologija autonomne vožnje unaprijediti kako javnu bezbjednost tako i pokretljivost starijih lica i osoba sa invaliditetom, da će smanjiti gužve u saobraćaju, unaprijediti životnu sredinu i poboljšati efikasnost prevoza".

The Verge je opisao formiranje grupe kao "potez grupe najmoćnijih imena koja stoje iza tehnologije koja je tek u povoju," dok je Forbes rekao da Koalicija "okuplja neke od najuticajnijih kompanija u ovoj oblasti."

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva