12:30 AM | March 4 2016

Volvo održava debatu o budućnosti sa samovozećim automobilima

Volvo Cars će organizovati debatu 10. marta 2016. godine koja će povezati ključne strane u diskusiji o najboljem načinu da se maksimalno iskoriste prednosti koje autonomna vožnja nudi društvu.
Događaj pod nazivom "Budućnost sa samovozećim automobilima - prijetnja ili prilika?" će se održati u zgradi švedskog parlamenta u Stokholmu. U debati će učestvovati predstavnici švedske vlade, industrije i akademske zajednice. Glavni govornici biće Anna Johansson, švedska ministarka infrastrukture, Stefan Bengtsson, rektor Čalmers Univerziteta, i Håkan Samuelsson, glavni izvršni direktor i predsjednik Volvo Cars Grupe. 

Cilj debate je da se podigne svijest o načinima na koji će samovozeći automobili moći da unaprijede bezbjednost, efikasnost, kvalitet vazduha i gužve u saobraćaju, a da se ljudima da veća kontrola nad njihovim vremenom. Takođe, ispitaće se mogućnosti i izazovi koji će se vjerovatno javiti na tom putu. 

Događaj u Stokholmu će biti drugi u nizu sličnih koje organizuje Volvo Cars. Na prvom seminaru u Vašingtonu u oktobru 2015. godine G. Samuelsson je naglasio značaj saradnje između organa vlasti, industrije i istraživača kako bi se obezbijedio neometan razvoj i uvođenje samovozećih automobila. 

Kalle Runnberg, direktor sektora za državne poslove u Volvo Cars-u, rekao je da je Švedska već na čelu razvoja samovozećih automobila i da je održavanje momentuma jako važno. 

"Švedska je među najboljim zemljama na svijetu kada je riječ o bezbjednosti u saobraćaju. To je plod dugogodišnje saradnje između akademskih institucija, društva i industrije," rekao je Runnberg. "Isti model želimo da primijenimo na razvoj samovozećih automobila, a ovaj događaj nam omogućava da nastavimo da se krećemo u pravom smjeru." 

Švedske vlasti su igrale centralnu ulogu u razvoju Drive Me testiranja kompanije Volvo Cars u okviru kojeg će 100 Volvo kupaca voziti automobile sa sposobnostima autonomne vožnje na švedskim putevima počevši od 2017. godine. 

G. Runnberg kaže da je ova vrsta saradnje od ključne važnosti. "Nadamo se da će skup u Stokholmu ojačati posvećenost svih strana, jer će za uvođenje samovozećih automobila biti potreban novi zakonski okvir i novi način posmatranja stvari," izjavio je Runnberg. "Čekaju nas ogromne pogodnosti, ali moramo da radimo naporno i zajedno da bismo ih ostvarili."

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva