12:30 AM | April 13 2016

Aplauz za Volvo viziju autonomne vožnje

Planovi kompanije Volvo Cars da testira samovozeće automobile u Kini, stvarajući tako uslove za bezbjednije, efikasnije putovanje, u medijima su dočekani sa brojnim pozitivnim komentarima.
Na međunarodnom seminaru koji je Volvo organizovao u Pekingu, kompanija je istakla kako bi samovozeći automobili mogli da imaju ključnu ulogu u smanjenju zagađenja, gužvi i broju nesreća na kineskim putevima. Najavljeno je i da se planira testiranje samovozećih automobila na stvarnim putevima u okviru kojeg bi kupci iz Kine testirali do 100 autonomnih Volvo automobila na javnim putevima, a prema formatu revolucionarnog Drive Me projekta kompanije Volvo.

Govoreći o testiranju u Kini, Engadget je rekao: "Volvo će se uskoro upustiti u jednu od najvećih avantura u istoriji samovozećih automobila." Dodao je da bi testiranje moglo da "približi čovječanstvo još jedan korak bliže hands-free ličnom prevozu".

The Financial Times navodi: Uvođenje samovozećih automobila na puteve suočiće se za zakonskim, tehničkim i društvenim izazovima; Volvo se nada da bi jedinstveni saobraćajni i zakonski uslovi u Kini mogli da omoguće kompaniji da ove izazove prevaziđe prije rivala.

Prednosti koje na polju bezbjednosti imaju samovozeći automobili naglasio je Fortune koji piše: "Volvo je među agresivnijim kompanijama koje se bave ovom oblašću i vidi sisteme za autonomnu vožnju kao alat koji će mu pomoći u ostvarivanju ciljeva - bez teških povreda i smrtnih ishoda u novom Volvou do 2020. godine."

Wired.com opisuje Kinu kao "logično mjesto za širenje Volvo test programa " ukazujući na "strašne gužve na putevima, brutalno zagađenje vazduha i više od 200.000 poginulih u saobraćaju svake godine" u ovoj zemlji.

The Verge je naveo: "Najavljujući planove za Kinu, Volvo takođe poziva vlade širom svijeta da se efikasno organizuju po pitanju autonomne vožnje". Citira se Håkan Samuelsson, generalni izvršni direktor kompanije Volvo Cars, koji je objasnio sljedeće: "Automobili (sa tehnologijom autonomne vožnje) imaju brojne prednosti. Zato vlade treba da usvoje zakone koji omogućuju uvođenje autonomnih automobila na ulice što je prije moguće.

Ambiciozne razmjere testiranja istakao je Tech Insider, koji ga opisuje kao "najambiciozniji eksperiment sa samovozećim automobilima ikad".

"Nijedna druga automobilska kompanija nikada ranije nije pokušala da testira toliki broj samovozećih automobila u divljini odjednom, a kamoli pustila svakodnevne korisnike da se voze u tim vozilima", dodaje se u članku.

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva