Princip rada

Autonomni automobili na djelu

Tehnologija koja se nalazi u Volvo samovozećim automobilima budućnosti donosi novu eru drumskog prevoza. Zamislite bezbjednije, manje opterećene puteve - i vas kako bez napora i udobno putujete na posao. Vaš Volvo će znati tačno gdje se nalazi i što je ispred njega, dozvoljavajući vam da mu prepustite vožnju.

Kamera

Četiri kamere su zadužene za detekciju bliskih objekata, uočavanje opasnosti ispred automobila i praćenje linija koje razdvajaju trake. Trifokalna kamera pri vrhu vjetrobranskog stakla omogućava uočavanje pješaka ili drugih učesnika u saobraćaju koji se iznenada pojave.

Radar

Automobil ima četiri radarska predajnika koji daju detaljnu sliku okruženja u punom krugu oko automobila. Dva predajnika na zadnjoj strani vam pomažu pri prestrojavanju tako što detektuju vozila koja vam se približavaju otpozadi.

Senzori

Senzori pomažu u detekciji pri malim brzinama. 12 ultrazvučnih senzora raspoređenih po karoseriji vozila zaduženi su za detekciju objekata i uočavanje opasnosti na putu, bilo da je riječ o pješacima ili krhotinama.

Laser

Jedinstveni laserski skener na prednjoj strani vozila daje vašem automobilu izuzetan vid. Sa dometom od 150 metara, ovaj laserski skener može da razlikuje objekte i daje vam dovoljno upozorenja od potencijalne opasnosti.

3D mapa

Detaljna 3D digitalna mapa i globalni sistem pozicioniranja (GPS) visokih performansi rade zajedno tako da vaš automobil uvijek tačno zna gdje se nalazite i što se nalazi oko vas. To omogućava automobilu da izabere najbrži, najefikasniji put.

Trifoakalna kamera

Trifokalna kamera na vrhu vjetrobranskog stakla pokriva široko područje i različite udaljenosti, te omogućava automobilu da prepozna pješake ili ostale učesnike u saobraćaju koji se iznenada pojave.

Bezbjednije, ugodnije putovanje

Mi razvijamo autonomnu tehnologiju koja omogućava našim automobilima da jednim dijelom voze - i razmišljaju - umjesto vas. Cilj nam je da svako putovanje bude bezbjedno, prijatno i što je više moguće bez stresa.

Bezbjednije, ugodnije putovanje

Mi razvijamo autonomnu tehnologiju koja omogućava našim automobilima da jednim dijelom voze - i razmišljaju - umjesto vas. Cilj nam je da svako putovanje bude bezbjedno, prijatno i što je više moguće bez stresa.

 

Naša vizija 2020 se uklapa u ideju bezbjednije, održivije mobilnosti

U kompaniji Volvo Cars mi ne želimo da se pomirimo sa činjenicom da svake godine u saobraćajnim nesrećama širom sveta pogine 1,3 miliona ljudi. Vizija 2020 je naš način da stvorimo održiviji lični transport. To je ključni element našeg okvira održivosti, koji pokazuje kako naša kompanija štiti ljude i svet oko nas, i sada i u budućnosti.
Autonomni automobili će eliminsati ljudske greške, čime će vožnja postati bezbednija za sve. Samovozeći automobili će poštovati saobraćajne propise, te neće postojati mogućnost za neracionalnim, emocionalnim ponašanjem za volanom. Mogućnost izbjegavanja sudara i spašavanja života je ogromna.

Pogled u budućnost vožnje

Mi u Volvu smo uvjereni da će autonomna vožnja omogućiti vozačima da izaberu kako će koristiti svaki trenutak u automobilu. To je suština Volvo Cars Koncepta 26.

Pročitajte više