Vizija koja je zadivila svijet

Nazad
. 12:00 AM, December 15 2015

Na Sajmu automobila u Los Anđelesu 2015. godine Volvo Cars je istakao svoj fokus na inovacije usmjerene na ljude, a predstavljena je i revolucionarna studija dizajna Koncept 26.

Koncept - koji prikazuje kako će biti dizajnirana unutrašnjost budućih Volvo automobila da bi se optimalno iskoristile pogodnosti IntelliSafe Autopilot tehnologije - izazvao je brojne reakcije medija. Road and Track opisao je koncept kao "jedno od najnekonvencionalnijih predstavljanja na sajmu ikada".

Koncept 26 ima tri režima - Drive, Create i Relax - koji mijenjaju izgled unutrašnjosti kako bi vozač mogao da maksimalno iskoristi svoje vrijeme bez obzira na to da li vozi sam ili je kontrolu prepustio automobilu. Pri promjeni režima rada vozač je smješten u jedinstveno sjedište, a sklopivi sto omogućava radne ili zabavne aktivnosti. Dio komandne table ispred suvozača se transformiše u 25-inčni ekran koji vozač može koristiti kada automobil vozi.

Autoblog je izjavio: "Koncept 26 je dokaz da je Volvo zaista ozbiljan kada je riječ o autonomnim vozilima; on pokazuje da kompanija razmišlja ne samo o tehničkim preprekama za autonomni automobil već i o tome kako da onima koji su spremni da tu promjenu prihvate omogući prijatno iskustvo."Motor Trend je opisao Koncept 26 kao "prvi realističan pogled u mogući izgled enterijera automobila budućnosti".

Volvo je izabrao naziv Koncept 26 jer je to broj minuta koji vozači u prosjeku provode u svakodnevnoj vožnji do/od posla. Cilj koncepta je da to vrijeme učini smislenijim uz pomoć pametnog dizajna i autonomne tehnologije. Digital Trends kaže da Koncept 26 "iz korjena mijenja dizajn kabine da bi putnicima autonomnih automobila dao više vremena", dok The Verge opisuje koncept kao "vremeplov koji vam omogućava da dio tog vremena ponovo prisvojite".

Takođe, Koncept 26 daje novo značenje Volvo luksuzu. Tech Insider kaže da Volvo "želi da unaprijedi iskustvo svojih kupaca dok se voze u autonomnim vozilima".

Za razliku od nekih autonomnih konceptnih automobila, Koncept 26 se zasniva na platformi automobila koji se već proizvodi (Volvo Cars Arhitektura unapredivih platformi) i nagovještava što bismo mogli da očekujemo u skoroj budućnosti. Prema CNET-u to nam pokazuje da "postoji veza između sadašnjosti i budućnosti mobilnosti". BGR jednostavno kaže: Viđenje automobila budućnosti koje nudi kompanija Volvo je nevjerovatno kul.