Volvo i Uber udružuju snage na razvoju samovozećih automobila

Nazad
. 12:00 AM, August 15 2016

Saradnja između kompanija Volvo Cars i Uber na razvoju osnove za samovozeće automobile predstavljaće značajan korak na putu ka uvođenju autonomnih vozila.

Zajednički projekat će omogućiti stvaranje vozila zasnovanog na modelu Volvo XC90, koje Volvo i Uber mogu koristiti kao osnovu za samovozeći automobil. Dvije kompanije će raditi na stvaranju redundantnosti - rezervnih sistema koji osiguravaju da će automobil nastaviti sa radom u slučaju kvara - i aktivatora koji odgovara potrebama samovozećeg automobila.

"Ovo je zajednički projekat", kaže Marcus Rothoff, direktor programa autonomne vožnje u Volvo Cars. "To je projekat koji ima za cilj razvoj automobila koji će biti korišćen kao osnova za naše autonomne automobile. Automobil će imati redundantna rješenja za ključne autonomne funkcije, kao što su signalizacija, kočenje i upravljanje."

Zajednički projekat je pokazatelj kako će se budućnost prevoza promijeniti. Iako kompanija postoji svega sedam godina, Uber ubrzano postaje važan dio industrije i nastaviće da utiče na način na koji se krećemo. "Auto-industriju pokreću kompanije kao što je Uber," kaže Rothoff. "Ili ste dio ove gužve ili propuštate budućnost."

PROČITAJTE CIJELO SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU