Ministri isprobali samovozeći XC90

Nazad
. 12:00 AM, February 29 2016

Ministers got a ride in a self-driving XC90

Po prvi put se neko van kompanije Volvo Cars vozio u samovozećem automobilu XC90 koji posjeduje funkcionalna rješenja iz Drive Me projekta.

Anna Johansson i Melanie Schultz van Haegen, ministri infrastrukture Švedske, odnosno Holandije, prošle nedjelje su posjetile Volvo Cars u Geteborgu. Iskoristile su posjetu da razgovaraju sa nadležnim organima kako olakšati uvođenje samovozećih automobila na javne puteve. "Imali smo dobre diskusije o tome kako Švedska i EU zajedno sa Volvo Cars-om mogu da sarađuju na stvaranju zakonskih propisa za autonomne automobile," rekao je Anders Kärrberg, potpredsjednik za državne poslove.

Nakon razgovora, ministri su se iz Torslanda do aerodroma odvezli automobilom XC90 koji posjeduje ista funkcionalna rješenja kao automobili koje će Volvo Cars koristiti za Drive Me projekat. Ovo je bio prvi put da se neko ko nije iz kompanije vozio u takvom automobilu. Erik Coelingh, viši tehnički specijalista, bio je u automobilu kako bi pratio vožnju i postavljao pitanja. "Bili su veoma impresionirani našom tehnologijom. Postavljali su dosta pitanja i željeli da razumiju kako da olakšamo uvođenje samovozećih automobila," rekao je Erik Coelingh.

Tokom 2017. godine u okviru Volvo Cars Drive Me istraživačkog projekta veći broj vozila će testirati ljudi koji nijesu iz kompanije Volvo. Autonomni automobili će zatim voziti stvarne kupce - i kupci će voziti automobile - na putevima u Geteborgu, Švedska. Projekat će ojačati poziciju Volvo Cars-a kao lidera na polju tehnologije autonomne vožnje koja se čvrsto oslanja na bezbjednost. Volvo Cars ima viziju da od 2020. godine niko neće poginuti ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu, a autonomni automobili će biti važan faktor u postizanju te vizije.