Samovozeći automobili 2020 - ako je društvo spremno za njih

Nazad
. 12:00 AM, March 14 2016

Jacob Gramenius Transportstyrelsen during Thursday's panel discussion at the Swedish parliament.

Organi vlasti i industrija imaju iste stavove po pitanju ogromnih mogućnosti koje samovozeći automobili nude. Zajednički stav je jasno iznijet tokom debate koja je juče održana u Stokholmu. "Naš cilj je da našim kupcima ponudimo autonomne automobile do 2020. godine, ali da bismo u tome uspjeli biće veoma važno da na našoj strani imamo vlast i političare," kaže glavni izvršni direktor kompanije Håkan Samuelsson.

Kompanija Volvo Cars je lider u razvoju samovozećih automobila. Sa svojim test projektom Drive Me, u okviru kojeg će stvarni kupci putovati u samovozećim automobilima, kompanija je napravila veliki korak ka komercijalizaciji tehnologije. Ali za dalji napredak, potrebno je da društvo bude pripremljeno za samovozeće automobile.

Kako bi istakla ovaj problem, kompanija Volvo Cars je bila među organizatorima panel diskusije u švedskom parlamentu u okviru koje je naglašeno da Švedska ima potencijal da bude lider globalne tranzicije za sisteme autonomnog transporta.

U debati su učestvovali predstavnici vlasti, akademskih institucija i poslovnog sektora. Jacob Gramenius, vršilac dužnosti direktora Transportstyrelsen-a, rekao je: "Samovozeći automobili će biti od ključne važnosti ako želimo da smanjimo broj nesreća.

"Vlasti će za to morati da se pripreme na mnogo različitih načina, a mi trenutno analiziramo kako da prilagodimo zakone tako da ne ometaju tehnički razvoj. Pokrenuli smo studiju koja ima za cilj da ispita moguća pravila i nijesmo daleko od predloga zakona."

Volvo and authorities see great opportunities with self-driving cars

Debati je prisustvovao i veliki broj poslanika. Bilo je očigledno da su sve strane istinski spremne na saradnju u rješavanju problema koji se tiču autonomne vožnje.

Švedska vlada pokrenula je program strateških inovacija Drive Sweden kako bi se olakšalo uvođenje sistema autonomnog prevoza. Jan Hellåker, direktor programa Drive Sweden, pratio je debatu u Stokholmu. Rekao je sljedeće: "Nemam nikakve sumnje da je Drive Me projekat kompanije Volvo vodeći u svijetu. Duboko vjerujem u to.

"Imamo fantastičnu priliku da izmijenimo naš način života, a istovremeno da se približimo održivom društvu. Moramo da nastavimo da brzo napredujemo, naročito u oblasti zakonodavstva, gdje vidim potencijalnu prepreku."

Biće još seminara i panel diskusija čiji će cilj biti ukazivanje na probleme u vezi sa budućnošću autonomnih automobila. Jedan od takvih seminara je održan prošlog oktobra u Vašingtonu, a tokom narednih mjeseci planirani su seminari u Londonu i Pekingu.

"Ovaj seminar je bio važan jer želimo da Vlada u potpunosti iskoristi ono što Drive Me projekat nudi. Projekat će povećati konkurentnost Švedske, a tu su i velike društvene koristi od autonomnog prevoza, kao što je unapređena bezbjednost i protok saobraćaja", rekao je Anders Kärrberg, potpredsjednik za državne poslove, Volvo Cars.

POGLEDAJTE VIDEO