Samovozeći automobili: Da li Kina može da preuzme vođstvo?

Nazad
. 12:00 AM, April 1 2016

Self-driving cars

Kina će imati veoma važnu ulogu u razvoju samovozećih automobila koji će izmijeniti način kretanja u prenaseljenim gradovima. Ovo će biti tema međunarodnog seminara o autonomnoj vožnji koji će Volvo Cars održati 7. aprila u Pekingu.

Nevjerovatan razvoj i prateći brzi porast broja ličnih prevoznih sredstava u Kini znače da se zemlja suočava sa izazovom po pitanju gradskog prevoza, kao što su gužve, kvalitet vazduha i gubljenje vremena u saobraćaju. Samovozeći automobili mogu da pomognu rješavanju ovih problema kao i pitanju bezbjednosti i efikasnosti.

Seminar u Pekingu će se baviti ovim pitanjima i diskutovaće se o ulozi Kine kao mogućeg svjetskog lidera u razvoju samovozećih automobila. Među 400 učesnika naći će se zvaničnici švedske i kineske vlade, predstavnici auto industrije iz Volvo Cars-a kao i predstavnici akademskih institucija, međunarodnih i lokalnih kineskih medija. Događaj će biti dio pokušaja kompanije Volvo da pokrene saradnju između vlasti, zakonodavaca i industrija na polju razvoja samovozećih automobila, što je princip rada već uveden u Švedskoj putem Drive Me projekta u kojem Volvo, zajedno sa drugim partnerima koji predstavljaju privatni i javni sektor, sarađuje na pretvaranju samovozećih automobila u stvarnost.

Pored razgovora o tome kako će samovozeći automobili unaprijediti saobraćajnu mrežu Kine, skup će se baviti i izazovima u vezi sa dobijanjem odobrenja za testiranje samovozećih automobila na javnim putevima.

Ovo je treći u nizu seminara koji Volvo Cars održava o samovozećim automobilima. Na prvom seminaru, održanom u Vašingtonu, glavni izvršni direktor Hakan Samuelsson objavio je da će Volvo Cars preuzeti punu odgovornost za radnje autonomnog automobila. Nakon toga je uslijedila debata u švedskom parlamentu u Stokholmu u martu 2016. godine pod nazivom “Budućnost sa samovozećim automobilima - prijetnja ili prilika?"

Naredni događaj biće održan u Londonu i baviće se implikacijama koje samovozeći automobili imaju na industriju osiguranja.