Volvo Cars na najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije

Nazad
. 12:00 AM, March 29 2016

Volvo shows autonomous tech at MWC 2016

Sascha Heiniger, menadžer za komunikaciju u okviru sektora povezanih automobila u Volvo Cars-u, govori o tome kako je kompanija naglasila svoju vodeću poziciju u oblasti usluga povezanih automobila i tehnologije polu-autonomne vožnje na Svjetskom kongresu mobilne tehnologije 2016. godine u Barseloni.

Zašto je Volvo Cars učestvovao na MWC?

Događaji kao što je MWC su savršena mjesta za predstavljanje naših najnovijih inovacija. Mi smo pioniri na polju povezanih automobila i tehnologije autonomne vožnje i ovakvi događaji nam omogućuju da pokažemo kako je automobil postao više od prevoznog sredstva i koje nove usluge i mobilna rješenja imamo u svojoj ponudi. Zapravo, ovo je bio već peti put da zajedno sa našim tehnološkim partnerom kompanijom Ericsson učestvujemo na MWC-u.

Koje su ključne inovacije predstavljene na MWC-u?
Glavna inovacija je bila naša Telefon kao ključ tehnologija, koja vam omogućava da koristite aplikaciju na telefonu kao digitalni ključ za pristup i jednostavno dijeljenje različitih Volvo automobila.

Predstavili smo i najnovije Sensus funkcije za informisanje i zabavu, kao što je nova integrisana Spotify aplikacija koja vam omogućava da puštate muziku uživo preko interneta u vašem Volvo automobilu bez pametnog telefona.

Predstavili smo napredak koji smo ostvarili na polju polu-autonomne vožnje sa posljednjom generacijom Pilot Assist-a i pokazali smo kako će kupci moći da uživaju u medijskim sadržajima sa interneta u Volvo automobilu koji je sposoban za potpuno autonomnu vožnju zahvaljujući Konceptu 26.

Što je tehnologija Telefon kao ključ?
Telefon kao ključ je pionirsko rješenje koje omogućava našim kupcima da zaključavaju, otključavaju i pokreću svoj Volvo pomoću pametnog telefona sa Bluetooth tehnologijom.

Kupci sada mogu da pristupe automobilu pomoću "digitalnog ključa" u aplikaciji. Interesantno je i to kako ova nova tehnologija može da promijeni način na koji dijelimo automobile. Volvo vozači će moći da podijele svoj ključ sa drugima pa će biti lako dati automobil članovima porodice, prijateljima ili kolegama. Ili možete da iznajmite automobil bilo gdje u svijetu, dobijete digitalni ključ za njega a zatim jednostavno nađete svoj auto, otvorite ga i odvezete se.

Kako je Telefon kao ključ povezan sa tehnologijom autonomne vožnje?
Krećemo se ka novoj eri u kojoj tehnologije kao što su digitalni ključ i autonomna vožnja imaju potencijal da potpuno promijene čitav koncept mobilnosti.

Mi naravno ne znamo kako će izgledati budućnost vožnje, ali mogućnost pristupa samovozećim vozilima bez stvarnog ključa neće samo olakšati mobilnost, već će dovesti do razvoja novih modela vlasništva. Dakle, ova tehnologija je još jedan dio slagalice u načinu na koji će se gradovi budućnosti planirati i urbani prostori koristiti.

Kako je javnost prihvatila ovaj novi tehnološki koncept?
Interesovanje za našu tehnologiju Telefon kao ključ je bilo ogromno. Spomenućemo samo neke od medija koji su izvještavali o našoj tehnologiji kao što su: CNBC, BBC, CNN, Mashable, The Verge, Engadget i Huffington Post.

Kako je Koncept 26 povezan sa mobilnom tehnologijom?
Slogan ovogodišnjeg MWC-a je bio "Mobilnost je sve", a Koncept 26 je vizija o novoj vrsti mobilnosti. On pokazuje kako Volvo Cars istražuje način na koji automobili sa mogućnostima autonomne vožnje vraćaju slobodu koja se vezuje za putovanje automobilom, tako što omogućuju vozačima da biraju kako će utrošiti svaki trenutak svog putovanja. Tehnologija autonomne vožnje će ponuditi nov način kretanja, kao i nov način zabave i rada u vašem automobilu.

Kako je Koncept 26 predstavljen na događaju?
Uz prototip Koncept 26, prikazali smo redizajn enterijera potpuno autonomnog Volvo automobila kao i film o načinu na koji bi takav automobil mogao da obezbijedi pouzdanu povezanost i nov način konzumiranja medija.

U zavisnosti od putanje koju izaberete u režimu potpuno autonomne vožnje jedan dio tog vremena ćete moći da iskoristite za nešto drugo, umjesto za vožnju. To znači da će moći da ponudi medijske pakete po želji kupca koji su savršeno prilagođeni vašem putovanju.

Što je još predstavljeno?
Predstavili smo i posljednju verziju Pilot Assist-a, našu polu-autonomnu funkciju koja vam pomaže tokom vožnje. Druga generacija Pilot Assist funkcije, kakva postoji u novom S90, V90 i XC90 iz 2017. godine, sada radi i na brzinama do 130kmh bez potrebe da prati automobil ispred.

Naša poruka je bila da smo već danas uspjeli da učinimo prevoz prijatnijim zahvaljujući polu-autonomnim pomoćnim funkcijama i rješenjima za informisanje i zabavu, a da ćemo u budućnosti zadržati lidersku poziciju nudeći automobile sa opremom koja omogućuje najbolje medijsko iskustvo.

Koliko je važna saradnja sa drugim tehnološkim kompanijama kao što je Ericsson?
Saradnja sa jakim partnerom koji nije dio tradicionalnog automobilskog svijeta je za nas veoma značajna. Ne samo da možemo da naučimo od kompanija kao što je Ericsson i iz njihovih iskustava sa umreženim društvima, već možemo da udružimo snage i napravimo nove usluge i novu vrijednost za naše kupce.

Kakav su utisak budući automobili ostavili na MWC 2016?
U prošlosti, interakcija sa brendom automobila je započinjala onog trenutka kada otvorite vrata vozila, a prestajala kada ih zatvorite. Danas je brend automobila sve više dio vašeg života.

Automobil postaje dio "Interneta stvari", svijeta u kojem je sve digitalno povezano. To pruža ogromne mogućnosti brendu koji je usmjeren na ljude kao što smo mi da razvija inovacije i stvara nove ponude i usluge koje kupcima život čine lakšim, praktičnijim i zabavnijim.