Volvo seminar pokrenuo debatu o samovozećim automobilima

Nazad
. 12:00 AM, May 23 2016

Volvo seminar sparks debate about self-driving cars

Seminar koji je kompanija Volvo Cars održala o efektima samovozećih automobilaself-driving cars na industriju osiguranja pokrenuo je živu medijsku debatu o prednostimatehnologije autonomne vožnje.

Događaj je održan u Londonu u saradnji sa Thatcham-om, istraživačkom organizacijom osiguravajućih društava Velike Britanije koja se bave osiguranjem automobila. Glavni govornici bili su Håkan Samuelsson, predsjednik i glavni izvršni direktor Volvo Car Grupe, Peter Shaw, glavni izvršni direktor Thatcham Research-a i James Dalton, direktor General Insurance Policy-a iz Udruženja osiguravajućih društava Britanije (ABI).

Svoje izvještače poslale su brojne novinarske kuće među kojima i The Guardian, Evening Standard, The Telegraph i The Times, kao i automobilski magazini kao što su What Car? i Autocar. Skoro svi izvještaji prenijeli su ključnu poruku glavnog izvršnog direktora kompanije Volvo Håkan Samuelsson da će do 2036. godine autonomna vožnja smanjiti broj nesreća za oko 80 procenata i da će, shodno tome, premije osiguranja značajno opasti.

Mediji, kao što je Digital Trends stavili su naglasak na govor koji je održao Peter Shaw, glavni izvršni direktor u Thatcham research-u. Shaw je istakao da će autonomna vožnja imati slične efekte kao Autonomno kočenje u hitnim slučajevima (Autonomous Emergency Braking - AEB): doći će do drastičnog smanjenja broja nesreća a sudari do kojih ipak dođe biće lakši.

Autocar je prenio da je na seminaru naglašeno koliko će vozači ostati značajni u autonomnim automobilima. U članku pod nazivom "Šef industrije osiguranja u Velikoj Britaniji izrazio je sumnju u autonomna vozila" citiran je James Dalton, koji je rekao: "Ne sviđa mi se pojam automobila bez vozača zato što mislim da tako nešto ne postoji. Još dugo će biti neophodno da u automobilu bude sposoban, koncentrisan i trezven vozač."

Članak u Guardian-u navodi da bi autonomna vožnja mogla da postane poželjna luksuzna funkcija automobila i citira Håkan Samuelsson koji je rekao da bi svaki četvrti kupac premijum automobila kupio samovozeće vozilo. Članak se takođe osvrnuo na "značajne prednosti za društvo" koje obećava autonomna vožnja: zaštita života, smanjene gužve i bolji doživljaj u vožnji.

U izvještaju International Business Times-a ističe se koliku bi smetnju autonomna vožnja mogla da predstavlja za različite industrije. U izvještaju se citira James Daltona koji je rekao: Automatizovana vožnja će izazvati potrese u mnogim industrijama. Proizvođači automobila se suočavaju sa prijetnjama po sopstveni model poslovanja koje stvaraju tehnološki giganti kao što su Google i Apple i moraju brzo da reaguju da bi održali korak.

U izvještaju se navodi da je industrija osiguranja "pozdravila novu tehnologiju" i navodi još jedan citat James Daltona: Uvijek će postojati potreba za osiguranjem, a naša industrija je navikla da se prilagođava pojavi novih i nestajanju starih rizika. Moguća nagrada je značajno smanjenje saobraćajnih nesreća, čime bi se smanjio broj smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju. Osiguravajuće kuće bi voljele da se to ostvari."