Volvo Cars najavio najveći test samovozećih automobila na putevima u Velikoj Britaniji

Nazad
. 12:00 AM, May 2 2016

Volvo to test self-driving cars in UK

Volvo Cars će pokrenuti najveće testiranje samovozećih automobila u Velikoj Britaniji tokom 2017. godine, kako bi se ubrzao razvoj tehnologije autonomne vožnje koja će putovanja učiniti bezbjednijim i smanjiti gužve i zagađenje.

Test program će biti isti kao Drive Me test u Geteborgu, u Švedskoj, i kao sličan test program koji će se održati u Kini. Učestvovaće prave porodice koje će voziti automobile sposobne za autonomnu vožnju na pravim putevima.

Testiranje će započeti početkom 2017. godine sa ograničenim polu-autonomnim automobilima; tokom 2018. godine biće prošireno na 100 automobila koji su sposobni za autonomnu vožnju. Podaci i povratne informacije kupaca koje se prikupe tokom probnog testiranja iskoristiće se za razvoj samovozećih automobila koji se mogu koristiti u stvarnom životu i na stvarnim putevima.

Unaprijeđena bezbjednost na putu će biti jedna od ključnih prednosti samovozećih automobila. Håkan Samuelsson, predsjednik i glavni izvršni direktor Volvo Car Grupe, rekao je: "Autonomna vožnja predstavlja korak naprijed u bezbjednosti automobila. Što prije autonomni automobili budu na putevima, spasiće se više života.

Peter Shaw, glavni izvršni direktor u Thatcham-u, istraživačka organizacija osiguravajućih društava Velike Britanije koja se bave auto osiguranjem, rekao je: "istraživanje koje je u SAD-u obavila Nacionalna uprava za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA) predviđa da će do 2035. godine, zahvaljujući autonomnim i povezanim automobilima, broj sudara biti smanjen za 80%."

Više informacija o programu Drive Me London će biti objavljeno na seminaru pod nazivom "Budućnost sa autonomnim automobilima i implikacije za industriju osiguranja" koji Volvo održava 3. maja 2016. Na događaju će se okupiti predstavnici industrije osiguranja, vlade Velike Britanije i medija i razmatraće kako autonomni automobili koji mogu da izbjegnu sudare mogu da transformišu industriju auto osiguranja.