EVROPSKI PODACI O POTROŠNJI GORIVA

Odražava realne uslove vožnje

Ovdje je sve što treba da znate o novim testovima za mjerenje emisija i potrošnje goriva koji se sprovode na novim automobilima u Evropi.

Zašto je veća preciznost bolja za sve

Dosadašnji NEDC testovi (New European Drive Cycle) zamjenjeni su novim WLTP standardom (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Ovaj novi set testova stavlja nove automobile u više različitih realnih situacija (gradska i prigradska vožnja, otvoren put, auto put) i na taj način unapređuje procjene koje potrošači dobijaju o realnim performansama svojih automobila.

Ključne razlike

Iako se WLTP testovi i dalje sprovode u laboratorijama, oni sada uključuju više situacija iz realnog života. Novi metod daje mogućnost mnogo realnije procjene potrošnje nego što je to bio slučaj do sada sa NEDC standardom. Druga prednost WLTP je ta što će potrošač moći da vidi više različitih rezultata za različite stilove vožnje i da na taj način shvati i razume efekte sopstvenog stila vožnje na potrošnju goriva i emisije.
NEDC/WLTP uporedni prikaz
Ništa se ne mijenja ispod haube
Ništa se ne mijenja ispod haube

Mnogo toga se promijenilo u putnoj infrastrukturi, tehnologiji u automobilima od kada je NEDC uveden u Evropi. Nove procedure testiranja bazirane su na rezultatima globalnih istraživanja i definisane su tako da odražavaju realne profile vožnje.

Novija rješenja
Novija rješenja

Iako je WLTP mnogo precizniji, on ipak ne pokriva sve varijacije globalno - a svakako ne svačije individualne stilove vožnje. Novi testovi uzimaju u obzir različite situacije ubrzavanja i kočenja, oslikavajući na taj način stil vožnje većine nas danas.

Simulacija realnih uslova
Simulacija realnih uslova

Vremenske prilike, zagušenost u saobraćaju i broj putnika nastaviće i dalje da igraju glavnu ulogu u potrošnji goriva. Upravo zbog toga je kreiranje novih varijabli u laboratorijskim uslovima bio veliki izazov, ali nikada ne može u potpunosti da simulira vaš individualni stil vožnje.

Henrik Green - Stariji potpredsednik za istraživanje i razvoj

"Volvo Cars pozdravlja nove metode testiranja potrošnje i emisija. Svako rješenje koje povećava transparentnost gura industriju u pravom smjeru - i bolje informiše potrošače."

Henrik Grin, Stariji potpredsednik za istraživanje i razvoj

Pitanja i odgovori

Kako bi smo Vam pomogli da bolje razumijete kako ove promijene utiču na Vas, pripremili smo nekoliko ključnih pitanja i odgovora.

 • Ko sprovodi testiranja?

  Evropska Unija je odgovorna za sprovođenje testova WLTP. Rezultati dobijeni ovim testiranjima postaju dio EU sertifikata o saobraznosti (COC dokumenta) - neophodan uslov prije registracije bilo kog vozila u Evropi.

 • Na koga se odnosi?

  Za sada, ove izmjene se odnose na sva nova vozila koja se prodaju u EU kao i u svim zemljama koje prate EU regulativu, poput zemalja Evropske Ekonomske Zone (EEA).

 • Šta znače skraćenice?

  WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) - Globalna harmonizovana test procedura za laka vozila. NEDC (New European Driving Cycle) - Novi evropski ciklus vožnje.

 • Zašto je to bitno?

  Svi uslovi testiranja, mjerenja i prikupljanja podataka definisani su EU zakonodavstvom. Na ovaj način se standardizuju i procedure ponavljanja testiranja kako bi se omogućilo fer poređenje podataka između različitih modela.

 • Zašto je to bolje?

  WLTP je mnogo precizniji zahvaljujući činjenici da je uzima u obzir mnogo više varijabli. To uključuje: realnija ubrzavanja i kočenja, striktna pripremanja vozila prije testova, uključivanje velikih brzina u test procedure i veće uzimanje u obzir dodatne opreme i tehnologija na vozilu.

 • Šta nije testirano?

  Testovi imaju problem sa uključivanje pojedinih varijabli kao što su: različita individualna ponašanja u vožnji, mehaničko stanje vozila, natovarenost vozila, različite uslove saobraćaja i uticaj vremenskih prilika.

 • Kada je WLTP uveden?

  WLTP sertifikacija za nova vozila stupila je na snagu od Septembra 2017. Do Septembra 2018. sva nova vozila moraju biti sertifikovana po WLTP standardima.

Smanjena emisija štedi novac

Sastavili smo listu savjeta koji Vam mogu pomoći da postignete veću efikasnost svog automobila.
Savjeti za uštedu goriva

Performanse motora, efikasnost i inovacije

Verujemo da niža potrošnja goriva i vrhunske performanse ne moraju da isključuju jedno drugo. Ovo je osnovna misao koja nas konstantno gura da radimo na razvoju inovacija motora kroz cijelu našu gamu sedana, krosovera, SUV automobila i karavana, uz jasnu ambiciju da uticaj naših vozila na prirodu bude minimalan.

Pročitajte više o sledećoj generaciji pogonskih sklopova

"Daunsajzing" bez kompromisa

Broj cilindara više ne odražava snagu niti vozne karakteristike. Volvo Cars je optimizovao veličinu masu motora bez kompromisa po pitanju snage i performansi.

Lakši i efikasniji
Lakši i efikasniji

Sve na motoru je prilagođeno smanjenju gubitka energije i boljoj iskorišćenosti goriva. Površine su tretirane tako da se smanji trenje, dok senzori brinu o pritisku i temperaturi svakog injektora.

Elektrifikacija
Elektrifikacija

Naši Drive-E motori kreirani su u cilju elektrifikacije game. Kompaktna zapremina četvorocilindričnih motora znači da elektro motor može biti postavljen u prednji ili zadnji dio vozila. Baterije su locirane na sredini vozila, što doprinosi stabilnosti i bezbednosti.

Naš pristup održivosti

Posvećeni smo redukovanju štetnog uticaja na okolinu predstavljanjem novih i efikasnijih motora, manje mase, kao i široke game hibridnih i elektrificiranih automobila.
NAŠA STRATEGIJA ODRŽIVOSTI