Motori sa sagorijevanjem

Efikasna snaga bez kompromisa

Nagrađivani motori sa naprednim ubrzanjem

Napredno povećanje snage

Naši motori sa unutrašnjim sagorijevanjem, sa 3 i 4 cilindra, zasnovani su na konceptu efikasne snage bez kompromisa. Naš modularni pristup proizvodnji sistema prenosa znači da naše konstrukcije osnovnog motora mogu pružiti upečatljive karakteristike sistema prenosa koje se takođe mogu kombinovati sa elektrifikacijom pogona na našim novim automobilima. Naši nagrađivani motori opremljeni su naprednim tehnologijama za povećanje snage koje osiguravaju responzivnu snagu onda kada je to potrebno, i to inovativnom primjenom turbo-punjenja, kao i super-punjenja ili trenutnog električnog obrtnog momenta naših naprednih sistema prenosa Twin Engine i tehnologije blagog hibrida.


Super-punjač i turbo-punjači

Volvo Cars je sa modularno zasnovanim sistemom punjenja pod pritiskom podigao napredno povećanje snage na novi nivo, koji vlasnicima Volva pruža niz različitih nivoa snage i performansi motora. Napredno povećanje snage znači da naši motor sa 3 i 4 cilindra osiguravaju jednake nivoe snage kao i kod većih jedinica sa 6 i 8 cilindara sa visokom raspoloživošću obrtnog momenta za širi opsjeg obrtaja. Koristimo najsavremenije sisteme punjenja pod pritiskom, koje čine turbo-punjači i super-punjači, zasnovane na našim preciznim specifikacijama kako bi osigurali bolju ekonomičnost potrošnje goriva, vodeće performanse i karakteristike vožnje. Super-punjači pružaju obrtni moment u nižem opsjegu obrtaja i responzivnost. Turbo-punjači pružaju konjsku snagu. Za okretaje niže od 3500 u minuti koristi se samo super-punjač, a za okretaje više od 3500 u minuti, samo turbo-punjač. Za najveću izlaznu snagu koristimo veliki turbo-punjač koji kombinuje nizak protupritisak i visok kapacitet pritiska zraka punjenja na visokim okretajima. Super-punjač i turbo punjač skupa pružaju glatko, dosljedno i nesavladivo povećanje snage našim sistemom prenosa Drive-E.

Plug-in hibrid

Volvova tehnologija Twin Engine je zapravo kombinacija motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i električne energije. Električna energija iz mreže može se skladištiti u visokonaponsku bateriju. Tehnologija je poznatija kao plug-in hibridna tehnologija (PHEV).