Член на Одборот на Директори

Daniel Li

Именуван за член на одборот: Март 2012

Роден: 1970

Место на раѓање: Кина

Достигнувања:
Главен финансиски директор во Кинескиот производител на машини Liugong

Компании за кои работел:
Danfoss Tianjin, ASIMCO Braking, Shenyang Jinbei Automotive, Brilliance Automotive, Cummins, Liugong Machinery, Manganese Bronze Holdings, Geely Automotive Holdings

Одговорности како Еднаков Директор:
Член на одборот на Zhejiang Geely Holding Group


Работно искуство:

2011 – 2014 Главен финансиски директор и Потпретседател, Zhejiang Geely Holding Group Извршен директор, Geely Automobile Holdings
Не-извршен директор, Manganese Bronze Holdings
2010 – 2011
Главен финансиски директор и Потпретседател, Liugong Machinery
2008 – 2009
Управен директор и Генерален менаџер, Cummins Generators China
2007 – 2008
Директор за стратешки партнерства и развој на бизнисот, Cummins East Asia
2006 – 2007
Директор за развој на пазарот, Cummins
2003 – 2005
Главен финансиски директор и Постар Потпретседател, BMW Brilliance Automotive
Член на Извршниот комитет, Brilliance Group
2001– 2003
Генерален менаџер на проект за BMW, Brilliance Automotive
Член на Извршниот комитет, Brilliance Automotive
Потпретседател, Shenyang Jinbei Automotive
1999 – 2001
Генерален менаџер ASIMCO Braking System
Член на Советот на менаџери, ASIMCO Group
1997 – 1998 
Заменик Генерален менаџер и финансиски контролор, ASIMCO Braking System
1996 – 1997
Финансиски менаџер, Danfoss Tianjin

Биографија:

Daniel Li има долгогодишно искуство во автомобилскиот сектор. Во доцните 1990ти, бил член на менаџментот на ASIMCO Braking System, по што продолжил да работи за Кинескиот произведувач Brilliance и бил вклучен во партнерството на компанијата со BMW. Во периодот помеѓу 2006 и 2009 година работел во US automotive conglomerate Cummins, развивајќи ја пазарната стратегија во Источна Азија. Подоцна работел како Главен финансиски директор во Кинескиот производител на машини Liugong, се додека не се придружи на Geely во 2011 година.

Одбор на Директори