Потпретседател на Одборот на директори

Hans-Olov Olsson

Именуван за член на Одборот: Август 2010

Роден: 1941

Место на раѓање: Шведска

Достигнувања:
Како постар советник на инвестициската банка Rothschild, Mr Olsson го советуваше Geely при преземањето на Volvo Cars.

Компании за кои работел:
Volvo Cars, Volvo Trucks, Volvo Cars Japan, Ford Motor Co.

Одговорности како Еднаков Директор:
 Anna Lindh's Memory Fund, Tällberg Forum.

Работно искуство:
2005 – 2006 Постар Потпретседател за Глобален Маркетинг, Ford Motor Co.
2000 – 2005 Главен извршен директор, Volvo Cars
1998 – 2000 Главен извршен директор, Volvo Cars North America
1990 – 1996 Главен извршен директор, Volvo Cars Japan
1987 – 1989 Раководител на Глобален Маркетинг
1982 – 1986 Раководител на област во странство
1977 – 1981 Раководител на Dalslandsverken
1969 – 1972 Раководител на материјална администрација Volvo Trucks
1966 – 1968 Системски инженер, Volvo Cars and Volvo Trucks

Биографија:
Hans-Olov Olsson поминал најголем дел од својата професионална кариера во Volvo Cars, каде држел голем број на позиции. Како постар советник за инвестициската банка Rothschild, Mr Olsson го советуваше Geely Holding Group при преземањето на Volvo Cars. Со поминати повеќе од шест години во Азија и со добри односи со Ford, тој играл голема улога во обезбедувањето на долготраен успех на Volvo Cars. Г-дин Olsson, исто така, има искуство како член на Одборот на Elanders, SKF and King Carl Gustaf's Ungt ledarskap Trust и бил Претстедател на Одборот во Chalmers University of Technology. Г-дин Olsson има почесна Економска диплома од University of Gothenburg.

Одбор на Директори