Член на Одборот на Директори

Mikael Ohlsson

Именуван за член на Одборот: Октомври 2013

Роден: 1957

Место на раѓање: Шведска

Достигнувања:
Претседател и Главен извршен директор на Групацијата IKEA

Компании за кои работел: IKEA

Одговорности како Еднаков Директор:
Член на Одборот на Ikano S.A., Tesco PLC, Lindengruppen AB и The Schipol Group.

Работно искуство:
2009 – 2013 Претседател и Главен извршен директор, IKEA Group/Ingka Holding BV
2000 – 2009 Регионален менаџер за продажба, IKEA Group
1995 – 2000 Извршен директор, IKEA of Sweden AB
1991 – 1995 Главен извршен директор, IKEA Canada
1988 – 1991 Главен извршен директор, IKEA Belgium
1979 – 1988 Различни позиции IKEA Svenska Forsäljnings AB кои вклучуваат Маркетинг Менаџер, Менаџер за обука и развој и Менаџер на продавница

Биографија:
Mikael Ohlsson е поранешен Претседател и Главен Извршен Директор на IKEA групацијата, каде има работено повеќе од 30 години и бил член на групацискиот извршен менаџмент повеќе од 20 години. За време додека бил Главен Извршен Директор Ohlsson бил Претседател на Одборот на IKEA of Sweden AB (развој на палета и дизајн), IKEA Industry Group (производство), IKEA China Holdings како и бројни групациски комитети. Пред да ја превземе улогата како Главен Извршен Директор, Ohlsson беше Претседател на Одбор на бројни IKEA продажни компании во Европа, Соединетите Американски Држави и Канада, како и бројни Бизнис Консултациски и Групациско Развојни проекти. Ohlsson носи длабочинско знаење за клиент-фокусирани продажни операции за Одборот на Директори во Volvo Cars.

Одбор на Директори