12:30 AM | August 24 2016

Првиот автономен автомобил на Volvo Cars е подготвен за употреба

Денешниот ден претставува пресвртница во развојот на автономни автомобили. Volvo Cars ја заврши изградбата на првиот напреден самовозечки автомобил наменет за јавни испитување како дел од проектот Drive Me кадешто вистински клиенти ќе можат да го доживеат целосно автономниот автомобил на патиштата во Шведска.

"Автономниот Volvo XC90 SUV направен во посебниот производен објект на Volvo Cars во Гетеборг, Шведска, е првиот во серијата од автономни автомобили кои ќе се користат од страна на вистински семејства во Гетеборг управуван на јавните патишта.

&"Ова е важна пресвртница за проектот Drive me", вели Ерик Келинг, сениор технички лидер за активна безбедност на Volvo Cars. "Клиентите ги гледаат нивните автомобили поинаку од нас инженерите, па ние сакаме да научиме како ги користат овие автомобили во нивниот секојдневен живот и какви повратни информации ќе ни дадат."

Тоа е пристап фокусиран на клиентот што го прави Drive Me проектот поразличен од други автономни експерименти на возење. Наместо да се потпираме исклучиво на истражување на сопствените инженери, Volvo Cars има за цел да се собере повратни информации од вистински клиенти со користење на овие автономни автомобили во нивниот секојдневен живот.

По претставувањето на производната линија, клиентите на Drive me ќе бидат подложени на строга фаза на тестирање за да се осигураме дека напредните автономни функции на технологијата на возење на автомобилите е онаква каква што треба. По оваа фаза на тестирање набљудувана од страна на многу способни инженери на Volvo, е финализиран автомобилот кој ќе биде предаден на клиенти кои учествуваат во Drive me тестот.

Пилот-проектот Drive Me во Гетеборг е првиот во бројните планираните јавни испитувања за автономно возење на автомобилите Volvo. Сличен проект на оној во Гетеборг ќе биде промовиран во Лондон следната година, додека Volvo Cars ги оценување понудите од заинтересираните градови во Кина за да започне проектот Drive Me во текот на следните неколку години. Volvo Cars има за цел да ја донесе оваа технологија во комерцијално производство за потрошувачите до 2021 година.

Прочитајте го целото соопштение

НОВОСТИ ВО АВТОНОМНОТО ВОЗЕЊЕ

Дознајте повеќе за автономните автомобили и автономното возење со Волво автомобилите

Архива