1927 - 1929

PV4

Првиот седан на Volvo, PV4, се појави во текот на летото во 1927 година и алтернативната "Специјална" верзија беше претставена следната година. Каросеријата на PV4 се базираше на принципот на Weymann, со изолирана дрвена рамка покриена со вештачка кожа наместо челик. Седиштата може да се трансформираат во удобен кревет за две лица.

Технички спецификации

"Модел: PV4 Верзија: PV4 "A", PV4 "Special" Произведен: 1927 - 1929 Обем: 694 Каросерија: Седан. Мотор: четири-цилиндричен мотор со странични вентили; 1,944 cc; 75x10 mm; 28 КС на 2,000 вртежи во минута. Пренос: 3-брзини, менувач со директно поврзување"