1958 - 1965

PV544

Во август 1958 година беше воведен Volvo PV544, помодерна верзија на PV444. Промените беа најобемна откако PV444 бил презентиран во 1944. На каросеријата и беа дадени поголеми, конвексни стакла заедно со поголем заден прозорец за да се подобри видливоста. Внатрешноста беше опремена со нова контролна табла со обложена горна половина за да се подобри безбедноста. Брзиномерот беше тип "термометар" односно црвена лента ја покажуваше брзината. Задното седиште беше преобликува да се подобри нивото на удобност и да се обезбеди простор за дополнителни лица во споредба со својот претходник, PV444.Во техничка смисла, овој модел беше надграден. Volvo PV444 беше (освен во Северна Америка) достапен само со една алтернатива на моторот. Со доаѓањето на PV544, беше додадена втората верзија. 4-брзински мануелен менувач, исто така, беше достапен за прв пат. Всушност, PV544 е континуирано надградуван. Главните промени се одржаа во 1961 година, кога познатиот мотор "Б18" е инсталиран под хаубата, во исто време кога електричниот систем доби струја од 12V.

Технички спецификации

Модел: PV 544 Верзија: Special I, II и Sport (таканаречен) PV 544 A PV 544 B PV 544 C PV 544 D PV 544 E PV 544 F PV 544 G Произведени: 1958 - 1965 Обем: 243990 Каросерија: седан со 2 врати Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили, 1,583 cc, 79.37 x 80 mm, 60 КС на 4,500 вртежи во минута или 85 КС на 3,500 вртежи во минута. 1961: 1,778 cc, 75 КС на 4,500 вртеж во минута или 90 КС на 5,000 вртежи во минута, подоцна појачан до 95 КС. Пренос: 3 или 4 рачни брзини, менувач интегриран на подот Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки Dimensions Друго: Volvo PV544 стана еден од најуспешните рели автомобили на крајот на 1950-тите и почетокот на 1960-тите.