1956 - 1967

P1200/P120 AMAZON

Во 1956 година беше презентиран прототип на нов патнички автомобил на Volvo . Автомобилот стана познат како Амазон во Шведска и 121 и 122S за извоз на пазарот. 122S oзнаката беше искористена за верзијата со помоќен мотор. Производството започна во 1957 година и на почетокот овој автомобил беше оценет како поголема модел од PV444. Фактот дека 121/122 S беше модел со 4 врати придонесе за тоа. Стилот е модерен и овој модел е првиот автомобил на Volvo со понтонска каросерија. Овој автомобил беше многу привлечен за луѓето. На предната страна се карактеризира со два овални протоци на воздух. Задните крила беа проширени и имаа завршеток со лик на перка, многу популарен дизајн во тоа време. Amazon 121/122 S, исто така, имаше многу високо ниво на безбедност со функции што вклучуваат обложен горниот дел на контролната табла, ламинирано ветробранско стакло и појаси напред и назад. Во есента 1961 година, моделите P120 вклучија број на релативно големи промени. Претходниот 1.6-литарски мотор беше заменет од страна на Б18 со моќност од 75 или 90 КС, електричниот систем од 12 волти и нова предна решетка, додека моделот 90 КС имаше диск сопирачки на предните тркала. Модел со 4 врати на P120 е произведен до есента 1966 година, кога бил заменет со еден сосема нов автомобил, Volvo 144.

Технички спецификации

Модел: P 1200 / P 120 AMAZON, Седан Верзии: P 1200 V, P 1200 H, P 121, P 122 S Произведен: 1956 - 1967 Обем: 234208 Каросерија: Седан со 4 седишта Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили 1,583 cc, 79.37 x 80 mm, 60 КС на 4,500 вртежи на минута или 85 КС на 5,500 вртежи на минута. 1961: 1,778 cc, 84.14 x 80 mm, 75 КС на 4,500 вртежи во минута или 90 КС на5,000 вртежи во минута, засилен во 1965 на 95 КС. Пренос: 3 или 4 рачни брзини со или без overdrive, менувач интегриран на подот (некои доставени со менувач на контролната плоча). 3-автоматски брзини со менувач на контролната плоча. Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки на сите тркала. 1961: disc brakes on front wheels for S versions. 1964: диск сопирачки на предните тркала на сите верзии Димензии: Целосна должина 445 cm, меѓуоскино растојание 2,600 mm.