1961 - 1970

P130 AMAZON 2-D

Во септември 1961 година беше презентирана уште една верзија базирана на Amazon 121 / 122S - седан со 2-врати. Оваа верзија беше долгоочекуван модел, особено на шведскиот пазар бидејќи Шведска е типичен пазар за автомобили со 2-врати во тоа време. Технички гледано, не постои разлика помеѓу двата модела. Вратите беа подолги на новиот модел со 2-врати за да може полесно да се влезе на задното седиште, и предните седишта секако можеа да се кренат заради истата причина. Страничните прозорци во задниот дел може да се отворат за подобрување на вентилацијата. Програмирањето на моторот првично требаше да биде во вид на модел со 4 врати. Сепак, со 2 врати беше малку полесен, и исто така, се смета за малку поспортски и затоа се користи во натпревари, рели и трки со автомобили. За подобрување на спортскиот имиџ на Amazon, брзо и раскошно опремената 123GT верзија беше воведена во 1966 година, со истиот мотор како спортскиот автомобил на 1800S. Во 1968 година, уште една верзија на моторот е додаденa во овој модел - т.н. Б20 мотор, 2.0-литарски верзија. Производство на P130 продолжи до 2-ри јули 1970 година Ова е конечната верзија на ова семејство автомобили, со вкупно 667.323 P130-ки произведени во текот на годините.

Технички спецификации

Модел: P130 Amazon, 2-d Верзија: P 131, P 132 (SPORT), P 123 GT Произведен: 1961 - 1970 Обем: 359916 Каросерија:Седан со 2 врати Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили 1,778 cc (108 cu. in.), 84.14 x 80 mm, 75 КС на 4,500 вртежи во минута или 90 КС на 5,000 вртежи во минута, 95 КС во 1964, 115 КС во 1966. 1968: 1,986 cc, 88.9 x 80 mm, 90 КС на 4,800, 118 КС на 5,800 вртежи во минута. Пренос: 3-рачни брзини или 4-рачни брзини со overdrive и менувач интегриран на подот. 3-автоматски брзини со менувач на контролната табла. Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки на сите тркала, S-верзија со диск сопирачки на предните тркала. Од 1964 соте со диск сопирачки на предни тркала. Димензии: Целосна должина 445 cm, меѓуоскино растојание 2,600 mm.