1961 - 1972

P1800/1800

На почетокот на 1959 година, Volvo претстави нов спортски автомобил, две години по претходниот обид со Volvo Sport, со тело направено од фиберглас-армиран полиестер. Новиот автомобил стана познат како P1800, а понатаму ознаките беа P1800S / 1800S и 1800E. Овој нов спортски автомобил имаше италијанскиот дизајн и со производство започна во 1961 година. Со тоа што Волво не беше способен да го направи самиот автомобил, за производство во првите години беше ангажирана Англија. Една компанија наречена Pressed Steel ја направи каросеријата, а конечниот собир се одржа во Јенсен. Соброт за Р-1800S потоа беше префрлен во Гетеборг и Лундбиверкен 1963. И производството на каросеријата исто така било префрлено во Шведска и OlofstrÖmsverken. Тоа беше во врска со 1800 E во 1969 година. Volvo P1800 се базираше на подниот панел на Volvo 121 / 122S, но имаше пократка основа на тркалата. Автомобилот исто така, имаше сосема нов 1,8-литарски, 4-цилиндричен мотор, кој првично развиваше 100 КС, потоа 108, 115 и 120 КС. Со текот на годините, автомобилот се надоградуваше пред се со воведувањето на нови алтернативни мотори. Во есента на 1968 година беше воведен 2,0-литарски мотор со моќност од 118 КС. Во 1969 година следеше верзијата со вбризгување на гориво и уште повисокa излезна моќност.

Технички спецификации

Модел: P1800 / 1800 Верзија: P 1800 S, 1800 S, 1800 E Произведен: 1961 - 1972 Обем: 39414 Каросерија: Купе 2 со две седишта Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили, 1,778 cc, 84.14 x 80 mm, 100 КС на 5,500 вртежи во минута, зголемено во 1968 на 108 КС at 5,800 вртежи во минута. 2.0-литарски, 1,986 cc ( 88.9 x 80 mm), карбураторската верзија се појави во 1968 година, по што следеше верзија со гориво на вбризгување во 1969 година со 120 КС. Пренос: 4-рачни брзини или 4-рачни брзини со overdrive или 3-автоматски брзини, сите со менувач интегриран на подот. Сопирачки: Хидраулични,дискови напред, а барабан сопирачки назад, понатамошните модели со дискови на сите тркала. Димензии: Целосна должина 440 cm,меѓуоскино растојание 245 cm. Друго: Овој Volvo модел стана многу познат заради неговата улога во филмовите за "The Saint" во кои главниот јунак Симон Темплар (Роџер Мур)го возеше автомобилот.