1929 - 1933

PV651

Првиот 6-цилиндричен Volvo мотор беше завршен во 1929 г. Првиот автомобил којшто беше опремен со тој мотор беше PV651. Моторот имаше капацитет од нешто повеќе од 3 литри, а излезот беше со скромни 55 КС. Тоа беше силна и флексибилна единица, две својства кои го карактеризираат 6-цилиндричниот мотор како технички дизајн. PV651 и неговиот наследник, PV652, беа подолги и пошироки од претходните автомобили Volvo. На сите четири тркала беа додени сопирачките кои работеа или механички (PV551) или хидраулично (PV652)."

Технички спецификации

"Модел: PV651 Верзија: PV652, PV650 Шасија, 650 Специјална Произведен: 1929 - 1933 Обем: 2382 Каросерија: Седан или кабриолет. Мотор: 6 цилиндричен мотор со странични вентили; 3,010 cc; 76.2x110 mm; 55 КС на 3,000 вртежи на минута."