1962 - 1969

P220 AMAZON ESTATE

Овој модел може да се опише како караван врз основа на 121 / 122S (Amazon).Ова проширување на опсегот на модели Volvo даде посеопфатна програма во истиот семеен автомобил отколку кога било досега. P220 имаше четири врати и задната врата беше поделена на два дела, еден дел се преклопуваше надолу, а другиот нагоре. Овој дизајн е инспириран од караваните од САД. Производството на P220 започна заедно со тоа наP210 и P220 што се зачестија надвор од нордиските пазари. Овој автомобил претставува уште еден значаен чекор кон семејство-ориентираните автомобили кој беше помалку застапен на пазарот на комерцијални возила. На овој начин, P220 одигра важна улога за Volvo во својот развој како водечки производител на Караван автомобили.

Технички спецификации

Модел: P 220 Amazon Estate Верзии: P 221, P 222 (SPORT) Произведени: 1962 - 1969 Обем: 73169 Каросерија: Караван со 4 врати Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили, 1,778 cc, 84.14 x 80 mm, 75 или 90 или 95 КС, и подоцна 1,986 cc, 88.9x80 mm, 90 КС. Пренос: 4-рачни брзини (со или без преодна брзина) со менувач интегриран на подот или 3-автоматски брзини со менувач на контролната плоча. Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки на сите тркала на почетокот, потоа дискови на предните тркала. Димензии: Целосна должина 449 cm, меѓуоскино растојание 260 cm.