1967 - 1974

142

Верзијата со две врати од серијата 140 на Volvo 142 беше воведена на почетокот на летото во 1967 година - со други зборови, помалку од една година по 144. Овој модел го има истиот технички дизајн како моделот со 4 врати, разликата е само во бројот на врати. Вратите беа природно подолги и предните потпирачи за грб можеа да се навалат напред за да може полесно да се влезе на задните седишта. Една голема разлика кога станува збор за силуетата на 142 во споредба со 144 беше дека верзијата со 2-порти имаше само два странични прозорци, додека во 144 беа три. Цената на Volvo 142 беше малку пониска отколку за соодветниот модел со 4 врати и, исто така, беше околу 40 килограми полесен.

Технички спецификации

Модел: 142 Произведен: 1967 - 1974 Обем: 412,986 Каросерија: Седан со 2 врати Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили, 1,778 cc, 84.14 x 80 mm, and 1,986 cc, 88.9x80 mm, во неколку верзии на моќност. Пренос: 4-рачни брзини, 4-рачни брзини со електричена преодна брзина или 3-автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки на сите 4 тркала. Димензии: Целосна должина 464 cm, меѓуоскино растојание 260 cm