1971 - 1973

1800ES

Есента 1971 година беше презентирана новата верзија на познатиот 1800 модел на Volvo. Новата верзија беше наречена 1800ES. 1800ES имаше ново дизајниран заден дел во споредба со претходните верзии на 1800. Линијата на покривот беше продолжена и автомобилот имаше профил кој повеќе потсетуваше на Караван.1800ES имаше зголемен капацитетот на багажниот простор за да се обезбеди дополнителен простор ,на пример за опрема за голф или лов. Под површината, технологијата во 1800ES беше иста како и кај останатите 1800 модели. Новата верзија беше произведена за две модел години, 1972 и 1973 година. Во 1972 година, двете верзии се произведени во исто време, но само 1800ES е произведен во 1973 година. Кога последните автомобили беа направени во 1973 година, а производството беше ликвидирано, тоа се должеше на повеќето строги барања за безбедност во САД, кои едноставно би биле премногу скапи за да се исполнат.

Технички спецификации

Модел: 1800ES Произведен: 1971 - 1973 Обем: 8078 Каросерија: Купе со 2 седишта Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили, 1,986 cc, 88.9 x 80 mm, 124135 КС. Пренос: Електрична преодна брзина, 4-рачни брзини со менувач интегриран на подот. 3-автоматски брзини со менувач на контролната плоча. Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки на сите четири тркала. Димензии: Целосна должина 438 cm, меѓуоскино растојание 245 cm.