1974 - 1993

244

Во август 1974 година, Volvo ја претстави новата генерација на автомобили наречена Серија 240 и 260. Овие нови модели биле развиени од серијата 140, а беа многу слични на нивните претходници. Промените вклучуваат нов фронт, големи браници и унапредена шасија со систем на потпирање на предни тркала од Мекферсон. Заедно со воведувањето на семејството 240, ново семејство на 4-цилиндрични мотори со брегаста осовина почнаа да се користат. Претходниот 4-цилиндричен некое време се уште се користел во основните верзии. За краток период, Volvo 244, може да биде направен исто така може да биде V6 мотор. Една популарна алтернатива се појави на некои пазари во 1979 година - првите 6-цилиндрични дизел мотори на пазарот на патнички автомобили (5-цилиндричен дизел мотор беше понуден за некои пазари). Новото 240/260 семејството било произведено водејќи сметка за строгите барања за безбедност. Тие беа, всушност, толку ригорозни што автомобилот се користи како стандарден автомобил за развој на безбедноста од страна на властите во САД. Моделот 240 на Volvo речиси стана класика во своето постоење и е произведуван речиси 20 години. Во два наврати, на автомобилот му беше направено големо дотерување, на моделите од 1981 и 1986 година. Се на се, биле произведени повеќе од 2,8 милиони автомобили од серијата 240/260.

Технички спецификации

Модел: 244 Произведен: 1974 - 1993 Обем: 1483399 Каросерија: Седан со 4 врати Мотор: 4-цилиндричен OHV, 4-цилиндричен OHC, 4-цилиндри, OHC со турбо полнач. V6 OHC и 5 или 6-цилиндричен OHC дизел мотор. Пренос: 4-рачни брзини , 4-рачни брзини со електрична преодна брзина, 5-рачни брзини, 3 или 4-автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите четири тркала. Димензии: Целосна должина 490 cm, меѓуоскино растојание 264 cm.;