1976 - 1990

343

Кога Volvo 343 беше претставен во текот на зимата на 1976 година, тоа беше првиот целосно нов автомобил од холандската компанија Volvo Car BV. Volvo 343 влезе во многу важен сегмент на европските пазари - компактниот сегмент. Volvo 343 е хечбек со 3 врати и голема задна врата и на задниот дел завршува со мал спојлер. Автомобилот беше релативно широк и, исто така, имаше добар, флексибилен багажен простор.Од самиот почеток, автомобилот беше достапен само со 1,4-литарски мотор и постојано променлив автоматски менувач. Тој беше управуван од задните тркала и имаше менувач во задниот дел веднаш до диференцијалот за да гарантира добра распределба на тежината. Суспензија на задните тркала беше од системот Де Дион. Во текот на своето постоење, Volvo 343 подложеше на голем број на промени во смисла на изгледот, моторот и менувачот. Најголемата промена во својот изглед ја доби есента 1981 година и вклучуваше нова предница и нов ентериер.

Технички спецификации

Модел: 343 Произведен: 1976 - 1990 Обем: 472434 Каросерија: Хечбег со 3 врати Мотор: 4-цилиндричен OHV, 1,397 cc, 4-цилиндричен OHC, 1,986 cc, 4-цилиндричен, 1,721 cc или 4-цилиндричен OHC 1,596 cc дизел. Пренос: Автоматски, постојано променлив- CVT, 4-рачни брзини, 5-рачни брзини. Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки напред и барабан сопирачки назад. Димензии: Целосна должина 419 cm, меѓуоскино растојание 239.5 cm.