1983 - 1989

360 SEDAN

1983-тата година беше предвесник на еден нов додаток на опсегот на Volvo -. Серијата 360. Volvo 360 потекнува од моделите 340, и е придвижуван од 4-цилиндричен 2-литарски мотор. Новиот автомобил е подобро опремен, а ознаката 360 беше воведена за да му се даде на новиот модел посилен лик во опсегот на Volvo. Една година по лансирањето на серијата 360, опсегот е проширен со лимузина со 4 врати со конвенционален багажен простор. Оваа верзија и даде на каросеријата подолга задна настрешница, а со тоа и ја зголеми вкупната должина на каросеријата.Како поекономично верзија од 360 седан, серијата 340, исто така, е произведена со 4 врати во седан форма (Направени се 79.964 автомобили од оваа 340 верзија).

Технички спецификации

"Модел: 360 Sedan Произведен: 1983 - 1989 Обем: 66207 (360 Sedan) Каросерија: Седан со 4 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC единица, 1,986 cc, 88.9 x 80 mm Пренос: 5-рачни брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки напред Димензии: Целосна должина 441 cm, меѓуоскино растојание 240 cm