1933 - 1937

PV653-9

Првиот шест-цилиндричен Volvo автомобил се појави уште во 1929 година и следеа развиена верзии на овој автомобил. Во 1933 година беа воведени PV653 (standard) и PV654 (de luxe). Удобни, тивки и солидни автомобили за секојдневна употреба со сигурни мотори во традиционален стил. 654 de luxe верзијата имаше кадифена внатрешност, резервни тркала и задни светла. Бил достапен во неколку бои. PV655 бил верзија погодна за посебна каросерија. Лансирањето во 1935 година на PV658 и PV659 значително го смени изгледот на автомобилот. Системот за вентилација бил накосен и покриен со решетка. Специјалните раткапни, исто така, придонесоа за новиот карактер. Помоќната верзија на моторот со 6 цилиндри е уште една нова функција. Тој имал работна зафатнина од 3,67 литри и развивал до 80-84 кс.

Технички спецификации

"Модел: PV653-9 Верзија: PV 653 Standard, PV 654 Luxury, PV 655 Chassis, верзија на PV 653/654, PV 656 Chassis, PV 657 Standard, PV 658 Luxury, PV 659 со стаклена преграда Произведен: 1933 (PV653-5), 1935 (PV656-9), 1935 (PV653-5), 1937 (PV656-9) Обем: 653 (PV653-5), 542 (PV656-9) Каросерија: Седан Мотор: 653-5: 6-цилиндричен со странични вентили; 3,266 cc; 79.4x110 mm; 65 КС на 3,200 вртежи во минута. 658-659: 6-цилиндричен со странични вентили; 3,670 cc; 84.14x110 mm; 8084 КС на 3,300 вртежи во минута. Пренос: 3-брзини со слободен волан, менувач интегриран на подот. Сопирачки: Хидраулични на сите тркала. Димензии: Меѓуоскино растојание 2,950 или 3,550 mm. Друго: 230 PV653s и 361 PV654s биле направени помеѓу 1933 и 1935 г."