1983 - 1989

360 5-D

Есента 1982 година се случи воведување на нов модел во опсегот на Volvo -.360. Volvo 360 се базираше 340, но беше опремен со 4- цилиндричен 2-литарски мотор. Ознаката на моделот 360 беше воведена за да им се даде на овие подобро опремени и помоќни автомобили сопствен лик. Поспортската варијанта наречена 360 GLT, исто така, беше воведена тоа време и имаше помоќна верзија со гориво на инјектирање на истиот мотор. Сликата прикажува верзија со 5 врати. Имаше, исто така, хечбек со 3 врати и седан со 4 врати.

Технички спецификации

Модел: 360 со 5 врати Произведен: 1983 - 1989 Обем: 76281 Каросерија: Хечбек со 5 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC единица, 1,986 cc, 88.9 x 80 mm Пренос: 5-рачни брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки напред Димензии: Целосна должина 441 cm, меѓуоскино растојание 240 cm