1982 - 1990

760 SEDAN

Со моделот 760 седан воведен во 1982 година, Volvo влезе во малиот број на производители на престижни возила со врвна удобност и високо ниво на изведба. Моделот 760 беше многу истакнат автомобил кој благодарение на својот невообичаен аголен дизајн нудеше добар внатрешен простор. Нивото на безбедност е супериорно во однос на двата претходни автомобили и од повеќето конкуренти. "Основната" верзија на 760GLE беше управувана од страна на развиената верзија на францускиот V6 мотор кој се користеше претходно во серијата 260, но подоцна беше дополнет со многу брз 4 цилиндричен мотор. Турбо верзијата со 6-цилиндричен дизел со интеркулер која благодарение на добрите перформанси и ниската потрошувачка на гориво нудеше врвна удобност во текот на долги растојанија и неспоредлив спектар на возење. Најобемната промена на седанот 760GLE се изврши во 1987 година, кога фронталниот изглед беше променет и е воведена единствена мулти-линк задна оска, заедно со стотици други големи промени што го направја речиси нов автомобил.

Технички спецификации

Модел: 760 Sedan Произведен: 1982 - 1990 Volume: 183864 Body: Седан со 4 врати Мотор: 4-cцилиндричен OCH 2,316 cc or V6 2,849 cc or 2,383 cc Турбо Дизел Пренос: 4-рачни брзини со електрична преодна брзина или 4-автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Dimensions: Целосна должина 478.5 cm, меѓуоскино растојание 277 cm.