1985 - 1990

760 ESTATE

Со 760 estate воведен на почетокот на 1985 година, Volvo го претстави тоа што беше речиси најдобриот Караван автомобил во светот. "Основната" верзија на 760GLE беше управувана од страна на развиената верзија на францускиот V6 мотор кој се користеше претходно во серијата 260, но подоцна беше дополнет со многу брз 4 цилиндричен мотор. Турбо верзијата со 6-цилиндричен дизел со интеркулер која благодарение на добрите перформанси и ниската потрошувачка на гориво нудеше врвна удобност во текот на долги растојанија и неспоредлив спектар на возење. Најобемната промена на седанот 760GLE се изврши во 1987 година, кога фронталниот изглед беше променет. За разлика од верзијата salon, сепак, 760 estate не доби мулти-линк задна осовина.

Технички спецификации

Model: 760 Estate Produced: 1985 - 1990 Volume: 37445 Body: 5-door estate Engine: 4-цилиндри во линија OHC 2,316 cc или V6 OCH 2,849 cc или 2,383 cc Турбо Дизел Пренос: 4-рачни брзини , 4-рачни брзини со електрична преодна брзина или 4-автоматски брзини Сопирачки: Хидраучични, диск сопирачки на сите тркала Димензии: Севкупна должина 478.5 cm, меѓуоскино растојание 277 cm.