1984 - 1992

740 SEDAN

Многу успешното Volvo 760 GLE беше надоградено и проширено за да се добие Volvo 740 GLE во 1984 г. Овој нов модел Volvo е алтернатива на моделот 760 со 4-цилиндричен мотор.Volvo 740 estate go должи неговиот огромен успех пред се на фактори како што се неговата сигурност и реномиранo ниво на безбедност.Со текот на годините Volvo 740 е придвижуван од голем број на различни мотори, најмногу 4-цилиндрични единици со или без турбополначи, а имаше и 6-цилиндрична дизел варијанта.Надворешноста беше подложена на мали дотерување во есента 1988 година за да го донесе модел во 1989-тата модел година.Од август 1990 година, Volvo 740 се правеше паралелно со 940 две години, по што вториот целосно го презема бизнисот од моделот 740.

Технички спецификации

Модел:Седан 740 Произведен: 1984 - 1992 Обем: 650443 Каросерија:Седан со 4 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC 1,986 cc или 2,316 cc or 6-цилиндричен 2,383 cc Дизел или Турбо Дизел Пренос: 4- рачни брзини, 4-рачни брзини со електрична преодна брзина, 5-рачни брзини или 4-автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, дискови наоколу Димензии: Целосна должина 478.5 cm, меѓуоскино растојание 277 cm.