1985 - 1995

480

Volvo 480ES беше лансиран во 1985 година. Volvo 480 ES одигра важна улога како прв сериски произведен Volvo автомобил со погон на предни тркала. Беше опремен со попречно поставен 4-цилиндричен мотор. 480ES (кој исто така е на пазарот под називот 480S и 480 Turbo) бил затворен спортски автомобил со четири седишта, имаше заден дизајн кој беше под влијание на класичниот 1800ES од почетокот на 1970-тите. Фронталниот изглед е единствен со pop-up светла, не личи на ниеден претходен Volvo автомобил.

Технички спецификации

"Модел: 480 Верзија: 480 Turbo, 480 S Произведен: 1985 - 1995 Обем: 76375 Каросерија: Спортски хечбек со 2 врати Мотор: 4-цилиндричен 1,721 cc OHC со или без турбо или 1,998 cc OHC. Пренос: 5-рачни брзини, 4-автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, диск кочници напред и барабан кочници назад или диск кочници на сите тркала Димензии: меѓуоскино растојание 250 cm Друго: Моделот 480 беше првиот автомобил во серија со погон на предни тркала.