1988 - 1996

440

Volvo 440 беше лансиран во 1988 година и беше произведен рамо до рамо со Volvo 340 за неколку години по што моделот 440 и подоцна неговиот „брат“ 460 ја презедоа улогата на компактен автомобил во опсегот на Volvo. Volvo 440 имаше иста основна техничка структура и распоред како и 480 sports coupé. Ова значи дека делеше попречно поставен мотор и погон на предните тркала со спортскиот модел, и се разбира, тоа собра придобивките од моделот 480 како одлично ракување и држење на патот. Во текот на неговото постоење моделот 440 беа на располагање со голем број на различни мотори кои се движеа од 1,6-2,0 литарски. Сите беа 4-цилиндрични единици со една брегаста осовина, и сите беа направени од исто семејство на мотори.440 е хечбек со 5 врати со карактеристичен спојлер на задната врата - дизајн артикл станат познат во серијата 300. За модел годината 1994 година, 440 подложеше на голем надворешен редизајн да се донесе во линија со неговиот „пријател“, поголемиот 850.

Технички спецификации

Модел: 440 Произведен: 1988 - 1996 Обем: 460822 Каросерија: Хечбек со 5 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC 1,596 cc, 1,721 cc со или без турбо, 1,794 cc or 1,998 cc, и 4-цилиндричен OHC 1,870 cc Турбо Дизел Пренос: 5 рачни брзини, 4 автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, дискови напред и барабан сопирачки назад или дискови на сите тркала Димензии: Целосна должина 431 cm, меѓуоскино растојание 250 cm