1989 - 1996

460

Volvo 460 беше лансиран во 1989 година како седан верзија на 440 хечбек со погон на предни тркала. Volvo 460 имаше иста основна техничка структура и распоред како и 480 sports coupé. Ова значи дека го делел попречно поставениот мотор и погон на предните тркала со спортскиот модел, и се разбира, ги собра придобивките од 480 како одлично ракување и држење на патот. Во текот на постоењето на моделот 460 беа на располагање голем број на различни мотори кои се движеа 1,6-2,0 литри. Сите беа 4-цилиндрични единици со една брегаста осовина и сите беа создадени од исто семејство на мотори.

Технички спецификации

Модел: 460 Произведен: 1989 - 1996 Обем: 238401 Каросерија: Хечбек со 5 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC 1,596 cc, 1,721 cc со или без турбо, 1,794 cc или 1,998 cc, и 4-цилиндричен OHC 1,870 cc Турбо Дизел Пренос: 5-рачни брзини,4-автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки напред, барабан сопирачки назад или дискови на сите тркала Димензии: Меѓуоскино растојание 250 cm