1997 - 1998

V90

Volvo V90 Estate е воведен во текот на модел- годината 1997 година како замена за Volvo 960 Estate. Кога ќе ги споредиме двата модели, ќе најдеме само мали разлики. Меѓу новите функции на V90 беа некои нови внатрешни и надворешни бои. Тоа беше повеќе заради покренување на овие модели во согласност со новата стратегија за именување на моделите прв пат воведена во 1995 година со Volvo S40 и V40.Во 1998 година производството на Volvo V90 беше прекината.

Технички спецификации

"Модел: V90 Произведен: 1997 - 1998 Обем: 9067 Каросерија: Караван со 5 врати Мотор: 6-цилиндричен DOHC единица, 2,473 cc или 2,922 cc Пренос: 5-рачни брзини или 4 автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Димензии: Целосна должина 487 cm меѓуоскино растојание 277 cm