1997 - 1998

S90

Volvo S90 Sedan се појави на пазарот во текот на модел-годината 1997 како замена за Волво 960 Sedan. Споредбата помеѓу двата модела ќе покаже само мали разлики. Меѓу новите функции се појавија некои нови внатрешни и надворешни бои. Тоа беше повеќе заради покренување на овие модели во согласност со новата стратегија за именување на модели првпат воведена во 1995 година со Volvo S40 и V40.Во 1998 година производството на Volvo S90 беше прекинато.

Технички спецификации

Модел: S90 Произведен: 1997 - 1998 Обем: 26269 Каросерија: Седан со 4 врати Мотор: 6-цилиндричен DOHC единица, 2,473 cc или 2,922 cc Пренос: 5-рачни брзини или 4 автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Димензии: Целосна должина 487 cm меѓуоскино растојание 277 cm