1996 - 2000

S70

При крајот на 1996 година е воведен нов модел на Volvo, Volvo S70. Volvo S70 беше развиен од успешните модели 850 кои биле на пазарот од 1991 година. Надворешноста на новиот S70 покажа помек стил од својот претходник, но сепак носеше силен Volvo идентитет. Во внатрешноста на автомобилот таблата беше нова како што беше и поголемиот дел од внатрешноста. Кога станува збор за безбедноста се направија голем број на подобрувања.Volvo S70 е произведуван до 2000 година.

Технички спецификации

Модел: S70 Верзија: AWD, Classic, R Произведен: 1996 - 2000 Обем: 243078 Каросерија: 4-door sedan Мотор: 5-цилиндричен DOHC единица, 1,984 cc до 2,435 cc или 5-цилиндричен 2,461 cc SOHC турбо дизел Пренос: 5-рачни брзини или 4 автоматски брзини, FWD или AWD. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Димензии: Целосна должина 467 cm меѓуоскино растојание 267 cm