1995-2004

S40

Со S40 Volvo го нудеше истото ниво на удобност и безбедност заради компактната големина што возачите на поголемиот модел 850 ја уживаа веќе неколку години.Наскоро двете оригинални верзии (со 1,8 и 2,0 литарски мотори) беа дополнети со нови економски и возбудливi модели. Од турбо дизел штедливата верзија на Т4 со високи перформанси (200 КС), S40 моделот беше достоен наследник на автомоблилите Volvo со класични перформанси како PV544 Sport, P1800 и 240 Turbo. Сепак, S40 не само што стана популарен на редовните патишта. Тој исто така, стана спектакуларен тркачки автомобил, неговите најголеми извонредни успеси се забележаа кога Ричард Рудел го освои BTCC (Британското првенство на туристички автомобили) во неговиот S40 1998. S40 исто така беше доста успешen во STCC (Шведскoтo првенство со автомобили). Во 2000 година S40 е успешно воведен во Северна Америка.

Технички спецификации

Модел: S40 Произведен: 1995-2004 Обем: 352910 Каросерија: Седан со 4 врати Мотор: 4-цилиндричен DOHC 1,587 1,948 cc, и 4-цилиндричен OHC 1,870 cc Турбо Дизел Пренос: 5-рачни брзини или 4 автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Димензии: меѓуоскино растојание 256 cm