1935 - 1938

PV36 CARIOCA

"Volvo PV36: Volvo го усвои и аеродинамичниот тренд од 1930 година и во 1935 година го воведе PV36, популарно познат како "Carioca". Автомобилот бил опремен со независна амортизација на предните тркала со попречна водилка и спирални пружини и многу цврста челична каросерија со капаци на задните тркала. Каросеријата не само што е модерна на изглед, таа е исто така многу безбедна, како што докажаа некои сериозни несреќи. Освен 500 седан автомобили, била направена една шасија од страна на Nordbergs Karosseri во Стокхолм искористена за еден убав кабриолет.

Технички спецификации

"Модел: PV36 Верзија: PV 36 Chassis Произведен: 1935 - 1938 Обем: 501 Каросерија: Седан со 6 седишта, шасија. Мотор: 6-цилиндричен со странични вентили; 3,670 cc; 84.14x110 mm; 80 КС на 3,300 вртежи во минута. Пренос: 3-брзини со менувач интегриран на подот. Сопирачки: Хидраулични на сите тркала. Димензии: Меѓуоскино растојание 2,950 mm. Друго: Тивок, гладок, скап и малку контроверзен. Само 500 ""Cariocas"" седани и еден кабриолет биле направени и продадени. Максималната брзина била 120 км на час."