1997-2013

C70 CABRIOLET/CONVERTIBLE

Приказната за Volvo кабриолети е стара колку и самиот автомобил на Volvo. Во 1927 година првиот Volvo автомобил беше отворен автомобил, ÖV4. Во текот на 1930-тите години неколку кабриолети биле произведени со различни Volvo шасии од страна на независни инженери. Во 1956-57 година, познатиот Volvo Спорт (P1900) е произведен во многу ограничен број од 67 примероци, од кои најголем дел се зачувани до ден денес. Многумина беа изненадени кога C70 кабриолетот беше претставен во 1997 година бидејќи тоа беше еден од најексклузивните и најскапи автомобил со знак Volvo до тогаш. Сепак, C70 кабриолет е далеку од само убава. Пред се, беше возбудлив автомобил со речиси исти карактеристики за држење на патот како C70 купе, и со максимална брзина и забрзување многу повисоко од бројките добиени од страна на повеќето т.н. спортски автомобили. Volvo веќе долго време се двоумеше да направи отворен автомобил заради безбедносните причини. Но, благодарение на Volvo ROPS иновацијата (превртување со систем за заштита), безбедноста беше интегрирана, дури и ако отворениот автомобил се преврти наопаку благодарение на автоматската лента на која се активираше во случај на несреќа. Volvo C70 кабриолет прво и основно е наменет за пазарот во Северна Америка, но отвореното Volvo наскоро стана популарен и во неколку други пазари кои фаворизираа отворени автомобили.

Технички спецификации

Модел: Volvo C70 Cabriolet/Convertible Произведен: 1997-2013 Обем:Во период на производство Каросерија: Кабриолет со 2 врати Мотор: 5-цилиндричен DOHC, 1.984, 2319, 2.435, Пренос: 5 брзини, 5-автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки на сите тркала Димензии: Целосна должина 472 cm, меѓуоскино растојание 266 cm