1946 - 1950

PV60-1

"PV60 беше последниот од големите шест-цилиндрични патнички автомобили на Volvo со традиционалните мотори со странични вентили. Дизајнот на автомобилот е релативно старомоден, следејќи ги америчките линии кои се променија драстично за време на војната. Автомобилот стана многу популарен, пред се поради удобноста која ја нудел. Повеќето од автомобилите биле продадени во текот на доцните 1940-ти. Првиот повоен автомобил на Volvo, PV60 бил, исто така, понуден во форма на шасија како PV61. Петстотини од нив се произведени и се трансформирани во комбиња за испорака или лесни камиони, освен мал број кои добиле елегантни каросерии. "

Технички спецификации

"Модел: PV60-1 Верзија: PV 61 Chassis Произведен: 1946 - 1950 Обем: 3006 Каросерија: Седан или шасија наменета за посебни лични или комерцицјални каросерии. Мотор: 6-цилиндричен; 3,670 cc; 84.14x110 mm; 90 КС на 3,600 вртежи во минута. Пренос: 3-брзини со overdrive, менувач на контролната плоча. Сопирачки: N/A Димензии: Меѓуоскино растојание 2,850 mm."