Член на Одборот на Директори

Carl-Peter Forster

Именуван за член на одборот: Јануари 2013

Роден: 1954

Место на раѓање: Велика Британија

Достигнувања:
Во 2013 година, Г-дин Forster се приклучи на одборот на Geely Automotive Holdings и Volvo Cars

Компании за кои работел:
McKinsey & Company, BMW, General Motors, Tata Motors

Одговорности како Еднаков Директор:
Претседател на Одборот на ZMDi, FriedolaTech and Lead Equities AG. Член на Одборот на Geely Automobile Holdings, Gordon Murray Design Ltd, The Mobility House AG, Cosworth Group Holdings Ltd, IMI Plc and Rexam Plc.


Работно искуство:

2011 – тековно  Советник во Geely Holding Group
2010 – 2011
Главен извршен директор на групацијата Tata Motors
2006 – 2009
Претседател и Главен извршен директор на General Motors Европа, Потпретседател на групацијата General Motors
2004 – 2005
Претседател Главен оперативен директор на General Motors Европа, Претседател на Opel & Saab Automobile
2001 – 2004
Управен директор во Opel, Потпретседател на GM Европа
1999 – 2000
Член на Извршен Одбор, BMW, шеф на Одделот за светско производство
1996 – 1999
Управен директор, BMW Јужна Африка
1986 – 1996
Различни позиции во BMW
1982 – 1986
Менаџмент консултант, McKinsey & Company, Минхен, Германија

Биографија:

Carl-Peter Forster ја започнал својата кариера во McKinsey & Company како менаџмент консултант во 1982 година. По четири години, се приклучил на BMW во Минхен, каде станал член на Извршниот одбор во 1999 година, како шеф на Одделот за светско производство. Во 2001 година, се приклучил на Европската дивизија на General Motors и станал Управен директор на Opel и Потпретседател на General Motors Европа. Во 2006 станал Главен извршен директор и Претседател на General Motors Европа и се приклучил на Стратегискиот одбор на матичната компанија Global Automotive. По напуштањето на General Motors, станал Главен извршен директор на Групацијата Tata Motors, каде бил одговорен за брендовите Jaguar и Land Rover. Во 2013 година, се приклучил на Одборот на Geely Automotive Holdings и Volvo Cars.